Nikolić:Države da reše spor SPC-MPC

Skoplje -- Do dogovora između SPC i Makedonske pravoslavne crkve (MPC) može da dođe ako se u rešavanje problema uključe obe države, kaže predsednik Srbije Tomislav Nikolić

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Otvoreni razgovori dve države mogu uticati da se dođe do najbezbolnijeg rešenja problema između dve crkve, rekao je Niolić u intervjuu za dva makedonska medija, TV Sitel i listu "Večer", koji će u celini biti objavljen narednog vikenda.

"Ja predlažem da sednemo da razgovaramo: Kakav je odnos Makedonije prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i kakav je odnos Srpske pravoslavne
crkve prema Makedoniji. O tome šta je Makedonska pravoslavna crkva i kako može da postigne ono što želi. Ja vam kažem da sve to mogu da
završim, ako hoće da razgovaraju sa mnom i da 'spuste loptu', a ako neće, onda nikada taj problem neće da bude rešen", rekao je Nikolić u delu intervjua objavljenom na internetu.

"Makedonija nije umela da reši taj problem, možda nije imala sagovornika u Srbiji. Danas ima sagovornika u Srbiji s kojim taj problem može da reši i taj sagovornik sam ja. Dovoljno poštujem Srpsku pravoslavnu crkvu i dovoljno me poštuju ljudi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi da taj problem možemo da rešimo", rekao je Nikolić.

Dosadašni stav i srpskih i makedonskih vlasti je bio da je spor između MPC i SPC crkveno pitanje, koje treba da rešavaju vladike i taj problem do sada nije rešen.

Predsednik Srbije, međutim, smatra da bi uključivanje obe države i otvoreni razgovori mogli da dovedu do najbezbolnijeg rešenja problema, navodi TV Sitel u izvodima iz intervjua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 104 idi na stranu