Dulić negirao krivicu, pušten kući

Bivši ministar Oliver Dulić napustio zgradu Specijalnog suda nakon četvoročasovnog saslušanja. On je poručio da je izašao kako je i ušao - kao slobodan čovek.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 09.10.2012.

09:37

Default images

Dulić je u sud došao oko 12h u pratnji advokata i proveo je unutra oko četiri časa. Negirao je krivicu, a tužilac nije tražio pritvor. Tužilac za organizvani kriminal Miljko Radisavljević je izjavio da pritvor nije tražen jer za to nema zakonskih osnova.

"Ceneći danas iznetu odbranu osumnjičenog Dulića i do sada prikupljene dokaze, a pre svega iskaze drugih osumnjičenih Tužilaštvo je stalo na stanovište da nije bilo zakonskih osnova za predlaganje pritvora za Dulića", naglasio je tužilac Radisavljević.

Dulić se u svojoj odbrani detaljno izjasnio o svim navodima krivične prijave i odgovarao na sva pitanja zamenika tužioca i njegovih branilaca, napomenuo je Radisavljević.

Tužilac je naveo da će nastaviti rad na tom predmetu kako bi u što kraćem roku, u narednih nekoliko dana, mogla da se donese konačna odluka povodom krivične prijave koju je Uprava kriminalističke policije podnela protiv Dulića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja iz člana 359. stav jedan.

Dulić, njegov nekadašnji pomoćnik Nebojša Janić i v.d. direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak sumnjiče se za zloupotrebu službenog položaja u slučaju dodeljivanja dozvola firmi "Nuba invest" za postavljanje optičkih kablova. I Dorbnjak i Janjić su nakon saslušanja pušteni na slobodu. Dulićev advokat Miloš Paligorić je rekao da tužilac nije predložio da se Duliću odredi pritvor, dok njegov klijent nije želeo da daje izjave.

Paligorić je rekao da je Dulić tri i po sata iznosio svoju odbranu i odgovarao na pitanja zamenika tužioca za organizovani kriminal, nakon čega je pušten kući.
Dulić je na salušanju ponovio da nije kriv i da nije uradio ništa nezakonito, rekao je njegov branilac koji je prisustvovao saslušanju. Advokat Paligorić je naveo i da Dulić nije pušten na slobodu, jer, nije ni bio lišen slobode. On je dodao da je saslušanje Dulića bila najobičnija istražna radnja.

Na pitanje šta će se dalje dešavati, advokat je rekao da bi moglo da krene ispitivanje svedoka možda i veštačenje uz napomenu da se radi o delu za koje je propisana kazna od šest meseci do pet godina.

On smatra da je medijsko interesovanje "neočekvano i nerazumljivo" budući da se radi o krivičnom delu koje je, kako je rekao, " za profesionalce bagatelno".

Dulić je prethodno oko 12h okupljenim novinarima ispred zgrade Specijanog suda poručio: "Vidimo se kasnije".

Sudski pozivar uručio je Duliću jutros oko 9.20 sati, na njegovoj adresi, poziv da se javi u Tužilaštvo za organizovani kriminal u 12 sati, u svojstvu osumnjičenog.

Dulić je pozvan da da iskaz povodom člana 359. stava jedan Krivičnog zakonika, koji daje najblažu kvalifikaciju zloupotrebe službenog položaja i za kršenje propisuje kaznu od šest meseci do pet godina zatvora.
Foto: Tanjug
A kako je RTS objavio, prema policijskim podacima u koje je imao uvid, 5,6 milona evra kompanije 'Nuba invest' završilo je na računima ofšor kompanija na Kipru i Sejšelima umesto u poslu postavljanja optičkih kablova.

Naime, od jedne banke u Sloveniji, "Nuba invest" dobila je 20 miliona evra investicionog kredita koji je pozajmicama prebacivan iz jedne u drugu firmu u sistemu da bi, na kraju, umesto da je upotrebljeno za postavljanje optičkih kablova, 5,6 miliona evra završilo na računima dve ofšor kompanija na Kipru i Sejšelima.

Na osnovu dokumentacije u koju je RTS imao uvid, saslušani Drobnjak i Janjić potvrdili su u iskazima da su naloge za davanje dozvola dobijali od nadležnog ministra, o čemu postoji i pisani dokument.

Podsetimo, Skupština Srbije juče je Duliću ukinula poslanički imunitet. On je uoči sednice parlamenta najavio da će u policiji ili tužilaštvu "hrabro i dostojanstveno izneti svoju odbranu".
Tanjug
"Moji advokati su u kontaktu sa Tužilaštvom. Neka mi jave vreme kada da dođem u policiju ili u Tužilaštvo, nema potrebe da me jure po gradu. Tamo ću hrabro i dostojanstveno da iznesem svoju odbranu", rekao je Dulić i dodao da nije kriv i da će to dokazati.

On je ponovio da se protiv njega vodi medijska hajka koju je naložio režim, što je "potpuna sramota".

"Insistiram od režima da ispita i dokaže i sve druge navode koji su se o meni pojavljivali u poslednjih mesec dana, a koji su od mene pravili lopova i kriminalca. Takva jedna medijska hajka koja se vodila protiv jednog čoveka, naložena od strane režima, za pripremu da se pokrene jedan proces koji je odavno ispitan i zatvoren je nešto što je potpuno novo u srpskoj istoriji i nešto je što predstavlja ogromnu sramotu", poručio je Dulić.

Dulić je u subotu izbegao hapšenje, pozvavši se na poslanički imunitet, a kasnije je saopštio da će otići u policiju, da nije prekršio zakon i da se neće pozivati na poslanički imunitet.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević saslušao je tokom vikenda Nebojšu Janjića, bivšeg pomoćnika Olivera Dulića, i Zorana Drobnjaka, v.d. direktora JP Putevi Srbije. Njima je, nakon saslušanja u Tužilaštvu, ukinuto policijsko zadržavanje.

Predsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić izjavio je za "Danas" da je Drobnjak više uradio za interes građana nego mnogi koji "pokušavaju da ga kriminalizuju". On je rekao da je Drobnjak dao izjavu istražnim organima "u vezi s okolnostima izdavanja saglasnosti od strane Puteva Srbije, ali ne u svojstvu optuženog".

"Radi se o čoveku koji je svoje tehničko i stručno znanje uložio i utkao u realizaciju strateških infrastrukturnih projekata u državi Srbiji. To ga je i kvalifikovalo da kao nestranačka ličnost bude predložen od strane SPS za tako odgovornu funkciju. Više je uradio za interes građanki i građana Srbije nego mnogi koji pokušavaju da ga kriminalizuju", kazao je Ružić.

Tužilac Radisavljević je, međutim, rekao da se Drobnjak i Janjić sumnjiče da su favorizovali "Nubu invest" pri izdavanju dozvola.

"Drobnjak i Janjić se sumnjiče da su favorizovali pomenutog investitora u pogledu brzine i redosleda izdavanja zahtevanih dozvola. Prema podacima koju je prikupila Uprava kriminalističke policije, dozvole su izdate a da prethodno nisu pribavljeni svi potrebni uslovi i saglasnosti državnih organa, kao i javnih preduzeća lokalnih samouprava, i onih preko čijih teritorija je prelazila optička mreža. Ta preduzeća su ostala uskraćena za prihode koji im po zakonu i propisima pripadaju. Njihova visina će biti određena u nastavku postupka. Takođe je utvrđeno i različito postupanje ministarstva prilikom izdavanja dozvola Nuba invest u odnosu na sve druge investitore. Time je Nuba favorizovana, i omogućeno joj je da prva izgradi, počne eksploataciju optičke mreže“, kaže Radisavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: