Nikolić: Genocida nije bilo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio za italijanski list "Koriere dela sera" da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

Izvor: Anadolija

Utorak, 09.10.2012.

11:49

Default images

"U Srebrenici se nije desio genocid. Reč je o pojedinačnoj krivici pripadnika srpskog naroda. Srpski parlament je osudio ovaj zločin, ali nije kazao da je reč o genocidu. Nijedan Srbin ne priznaje genocid u Srebrenici, pa ni ja", kazao je Nikolić, koji je danas u zvaničnoj poseti Italiji, a prenosi Anadolija.

Nikolić je kazao da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić trenutno u Hagu i da se protiv njih vodi postupak. Predsednik Srbije smatra i da su oni nevini i da ih se takvim mora smatrati, sve dok im se ne dokaže krivica.

Bolje da se odreknemo EU nego Kosova

Nikolić se u intervjuu osvrnuo i na proces integracije Srbije u Evropsku uniju, tvrdeći da, kako prenosi agencija Anadolija, EU ne bi trebalo da pred Srbiju stavlja uslov priznavanja nezavisnosti Kosova.

"Ukoliko je neophodno odricanje od Kosova, onda je prihvatljivije da zaboravimo Evropu", rekao je Nikolić. Ističući da je Srbija pod pritiscima po pitanju Kosova, Nikolić je rekao da je u pregovorima s Prištinom postignut niz dogovora.

On je kazao i da neće izbegavati susret s premijerom Kosova Hašimom Tačijem, ali je i istakao da se najpre mora završiti krivični proces protiv Tačija, koji se tereti za trgovinu organima za vreme rata na Kosovu.

"Naš cilj od 2000. je EU. Završeni su reformski procesi naše ekonomije, pravnog sistema, tajne službe, javnog sektora i slično. Sada se postavlja uslov priznanja Kosova. Nije pitanje da li mi želimo Evropu. Pravo pitanje je da li ona želi nas. To njih pitajte", poručio je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

156 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: