SDA i SDS proglasili pobede

Sarajevo -- Stranka demokratske akcije (SDA) vodi u više od 40 opština u Federaciji BiH, saopšteno na sajtu te stranke. SDS: Pobedili smo u većini opština u RS.

Izvor: Beta
Podeli

U toj stranci tvrde da "SDA vodi tamo gde još nikada nisu imali načelnike".

I kandidat te stranke Ćamil Duraković vodi u trci za načelnika Srebrenice.

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) se još uvek nije zvanično izjasnila o rezultatima uspeha te stranke na ovim izborima.

Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ) saopštila je da je ostala i dalje najjača politička opcija Hrvata u BiH.

Savez za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine, čiji je lider Fahrudin Radončić, za sada je potvrdila poziciju načelnika u Goraždu i opštini Stari Grad u Sarajevu.

Ta stranka je danas uputila Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) oko stotinu prigovora zbog neregularnosti tokom izbornog procesa.

Najteži incident zabeležen je u Vogošći gđe je pretučen promatrač SBB stranke u Sarajevu.

I posmatrači iz nevladinog sektora saopštili su da je uočen niz nepravilnosti tokom glasanja u više opština.

Podsetimo, birališta su zatvorena u 19 sati, a prvi rezultati biće proglašeni iza ponoći.

SDS proglasio pobedu u većini opština RS

Podaci SDS-a pokazuju da su ova stranka i njeni koalicioni partneri ostvarili pobedu na lokalnim izborima u većini opština u Republici Srpskoj, saopštio je večeras predsednik Izbornog štaba SDS-a Ognjen Tadić.

Tadić je rekao da je SDS pobedio u Bijeljini, Doboju, Gradiški, Sokocu, Nevesinju, Doboju, Berkovićima, Prnjavoru, Donjem Žabaru, Dubici, Višegradu, Palama, Gacku, Tesliću, Istočnoj Ilidži, Šamcu, Istočnom Mostaru, Trnovu, Istočnom Starom Gradu, Loparama, Kostajnici, Srpcu, Ljubinju, Kneževu, Čajniču, Han Pijesku.

SDS bi prema podacima ove stranke mogao da ima vlast u 36 opština RS.

Opoziciona koalicija pobedila je i u Trebinju.

Tadić je dodao da je "ovo veliki pad SNSD-a, jer se desio narod i došlo je do promena".

On je večeras građane pozdravio rečima: "Dobro jutro Republiko Srpska".

Prema trenutnim rezultatima, SNSD će od većih gradova u RS zadržati vlast jedino u Banjaluci.

Dodik: SNSD zadržao svoju političku moć

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da je ova stranka zadržala svoju političku moć, što će pokazati rezultati izbora za opštinske parlamente.

On je kazao da je SNSD izgubio načelnička mesta u nekim opštinama, ali da je veoma važno što je ova stranka pobedila u Banjaluci.

Dodik je čestitao rivalskim partijama na izbornim rezultatima, ističući kako SNSD "nema razloga da izbore i neke gubitke doživi posebno tragično".

"SNSD ocenjuje da su izbori bili fer i pošteni, da nema razloga za osporavanje rezultata sa bilo koje strane", kazao je lider SNSD-a.

Dodik je kazao da je situacija u Srebrenici "još neizvesna", osporavajući tako tvrdnju nezavisnog kandidata Ćamila Durakovića da je pobedio SNSD-ovog kandidata Vesnu Kočević.

"Srebrenica za nas ima važan politički značaj i očigledno je da je učešće nezavisnog kandidata bilo 'kukavičje jaje' i imajući u vidu da dolaze glasovi u odsustvu, a da su to, uglavnom, bošnjački glasovi. Videćemo na koji način će to ići", ocenio je Dodik.

Info

strana 1 od 46835 idi na stranu