Zatvorena birališta u BiH

U 19 sati u Bosni i Hercegovini zatvorena su birališta na kojima su građani BiH glasali za lokalne organe vlasti.

Izvor: B92

Nedelja, 07.10.2012.

09:18

Default images

Posle 19 sati ostala su otvorena još samo ona biračka mesta koja su jutros otvorena sa zakašnjenjem.

Više od 3 miliona ljudi u BiH glasalo je na petim lokalnim izborima u postdejtonskoj državi. Izlaznost je, prema prvim podacima, nešto veća nego na prošlim.

Do 16 sati glasalo je 43,91 odsto birača, s tim što je izlaznost u Republici Srpskoj bila 46,42, a u Federaciji BiH 42,41 odsto upisanih birača. U Distriktu Brčko izlaznost je do 16 sati bila 41,84 odsto.

I u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH lideri opozicije očekuju da će ovi izbori doneti promene u njihovu korist.

Većih incidenata na biračkim mestima nije bilo. Podsetimo, danas popodne prekinuto je glasanje na biračkom mestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima za glasanje u odsustvu i u Kulturnom centru u Srebrenici, gde je i pre podne, na pola sata, bio prekinut izborni proces.

Prekid glasanja na ovom glasačkom mestu u 15 sati je naložila Opštinska izborna komisija, jer je popunjen dopunski izvod iz centralnog biračkog spiska i nisu se imali gde upisivati podaci o biračima.

Građani BiH birali su 135 načelnika opština i pet gradonačelnika, predstavnike gradskih i opštinskih skupština i veća, kao i poslanike za Skupštinu distrikta Brčko. Međutim, posebna tema su izbori u Srebrenici. U ovom gradu živi između pet i šest hiljada stanovnika, a u birački spisak je upisano čak 14.090 birača. I pored toga, najveći problem su građani koji nisu upisani u birački spisak.

Lokalne izbore u Srebrenici prati više desetina međunarodnih posmatrača. Ministar bezbednosti Sadik Ahmetović, koji je jutros glasao u Srebrenici, izjavio je da je uočen pojačan saobraćaj na graničnom prelazu između Srbije i BiH, ali da za sada to nije alarmantno.

Mediji su javili da su od jutarnjih sati u Srebrenici uočeni autobusi i automobili iz svih krajeva BiH, kojima su građani dovoženi na birališta.

Građani su birali 58 skupština opština u RS i 78 opštinskih skupština u FBiH.

U RS građani biraju i pet gradonačelnika - Banjaluka, Prijedor, Bijeljina, Doboj i Trebinje, a glasaju i za Skupštinu Brčko distrikta.


Na lokalnim izborima u RS i Federaciji BiH učestvovalo je ukupno 383 politička subjekta - 84 partije, 59 koalicija, 224 nezavisna kandidata i 16 lista nezavisnih kandidata.

Overen je ukupno 30.351 kandidat - za načelnike, odnosno gradonačelnike 550 kandidata, za odbornike 29.652 i 149 kandidata za garantovana mesta za predstavnike nacionalnih manjina.

U birački spisak ukupno je upisano 3.144.296 birača i to po kategorijama: redovnih 3.085.546, a za glasanje putem pošte 37.359.

Što se tiče osoba koje imaju status raseljenih, njih 10.709 glasaće u odsustvu, dok će na biralištima gde su bile registrovane 1991. godine, glasati 10.682 birača.
(Foto: Tanjug)
Iako je reč o izborima na lokalnom nivou, oni su u BiH i u Evropskoj uniji ocenjeni kao veoma značajni.

Pažnja medija usmerena je na biračka mesta u opštini Srebrenica gde građani biraju načelnika između dva kandidata - Bošnjačkog Ćamila Durakovića i kandidata svih srpskih stranaka - Vesne Kovačević.

Specijalni predstavnik Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu Peter Sorensen izjavio je na Palama da je sastavni deo puta BiH ka Evropi da ona još jednom pokaže da može voditi kvalitetan i odgovarajući izborni proces.

"Kao i uvek, stojimo iza BiH na njenom putu ka EU", rekao je Sorensen novinarima pošto je zajedno sa zamenikom šefa delegacije EU u BiH Rencom Davidijem posetio glasačko mesto u Srednjoškolskom centru na Palama.

Sorensen i Davidi kazali su da su posetili jedno od birališta kako bi pokazali da Delegacija EU čvrsto podržava evropski put BiH.

Sorensen je rekao da očekuje da će po završetku lokalnih izbora u BiH moći da se kaže da je izborni proces bio "dobar i da je vođen
na odgovarajući način".

Zukorlić glasao u Srebrenici

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić glasao je na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, na biračkom mestu u Kulturnom centru u Srebrenici.

Muftija Zukorlić je, naime, jedan od mnogobrojnih Bošnjaka koji su proteklih meseci prijavili svoj boravak u Srebrenici, kako bi mogli glasati na lokalnim izborima.

Zukorlić je posle glasanja rekao da je danas obavio svoju "građansku dužnost" i glasao kao građanin Bosne i Hercegovine i Srebrenice.

"Pažnja prema Srebrenici ne bi se smela zadržati na nivou 11. jula i Potočara", rekao je Zukorlić, dodavši da Srebrenica zaslužuje i životnu afirmaciju u privrednom, kulturnom i svakom drugom civilizacijskom smislu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: