Dulić nije saslušan zbog imuniteta

Bivši ministar Oliver Dulić javio se policiji zbog optužbi da je zloupotrebio službeni položaj. On, međutim, nije saslušan, jer ima poslanički imunitet.

Izvor: B92, Beta

Subota, 06.10.2012.

09:13

Default images

"Dobio sam optužnicu. Stojim na raspolaganju državnim organima i poštujem sve institucije", rekao je Dulić.

Policija pokušala da uhapsi Dulića, ali se on pozvao na imunitet, a zatim ga se odrekao, održao konferenciju za novinare i otišao u policiju. Povod za Dulićevo privođenje je, kako saznajemo, poslovanje firme "Nuba" i postavljanje optičkih kablova u Srbiji.

Kompanija "Nuba invest" demantovala je u međuvremenu da je bilo nepravilnosti u vezi s poslovanjem u Srbiji. Dulić, kojeg su pripadnici policije pokušali da privedu u njegovoj kući u Subotici, jutros se pozvao na imunitet kako bi se obratio javnosti u Skupštini. On se, nakon konferencije za novinare, javio policiji kako bi dao iskaz. Međutim, nije saslušan, jer i dalje ima poslanički imunitet.

Tužilac je već uputio zahtev Skupštini za ukidanje imuniteta. Skupština Srbije razmotriće u ponedeljak, 8. oktobra, predlog odluke o ukidanju imuniteta poslaniku Oliveru Duliću, na zahtev Administrativnog odbora.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević potvrdio je da je osumnjičeni v.d. direktor JP "Putevi Srbija" Zoran Drobnjak nakon davanja izjave u policiji pušten, a da je Zoranu Janjiću, pomoćniku Olivera Dulića dok je bio ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje, određeno zadržavanje od 48 sati. Janjić će u tom roku, uz krivičnu prijavu, biti priveden Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal. Drobnjak je potpisao saglasnost "Nubi" da postavlja kablove.

Ako se protiv Dulića pokrene krivični postupak i ako sud utvrdi da je kriv za zloupotrebe oko davanja dozvola za postavljanje optičkih kablova, on bi mogao da bude osuđen na kaznu zatvora između dve i 12 godina, pišu Večernje novosti. Ukoliko mu sudija za prethodni postupak odredi pritvor, istraga bi morala da se završi u roku od šest meseci, a ako se bude branio sa slobode moći će da traje i duže. Ono što, međutim, buni pravnike je na osnovu kog propisa je Republičko javno tužilaštvo izdalo Duliću potvrdu u kojoj se navodi da prilikom sporne dodele dozvola za kablove nije povređen zakon, što bi u stvari značilo da nema ni krivičnog dela.

Dulić je, nakon konferencije za novinare tokom koje je javnosti saopštio da je nevin i da se protiv njega vodi politička hajka, oko 15.30 sati došao u Platu Srbije u pratnji bivšeg državnog sekretara Ministarstva pravde Slobodana Homena i još tri osobe, najverovatnije advokata, kako bi se odazvao na poziv na razgovor u policiji.

"Danas sam se javio i došao da budem saslušan. Sačekaćemo skidanje imuniteta pa ćemo proceduru nastaviti dalje", rekao je Dulić novinarima ispred Palate Srbija i dodao da stoji iza svake svoje reči i da će se u narednim danima pokazati ko je kriv. Bivši ministar je rekao da će procedura biti nastavljena nakon što mu bude ukinut poslanički imunitet.

"Dobio sam optužnicu. Ona sadrži veliki broj neistina koje ću, siguran sam, uspeti da opovrgnem... Stojim na raspolaganju državnim organima i poštujem sve institucije", rekao je Dulić.

On je ponovio da je reč isključivo o političkom procesu i da je spreman da se njegova imovina ispita. "Ovo je udarac za demokratiju i tako se ne radi", rekao je Dulić i dodao da misli da će se u budućnosti u borbi protiv korupcije sve dešavati po istom modelu.

Takođe, rekao je da će ga policija obavestiti o daljem toku tog slučaja.

Dulić je ranije novinarima u republičkom parlamentu rekao da se jutros pozvao na imunitet kako bi mogao da sazove konferenciju za novinare i javnosti ukaže na to da "nije reč o borbi protiv korupcije već da je reč o političkoj hajki protiv nevinog čoveka".

"Došao sam ovde kako bih oborio ono o čemu se priča samo zarad prikazivanja jedne glave i puštanja krvi. Nikada nisam prekršio zakon i to ću i dokazati. Ovo što se danas dešava je kraj procesa koji je počeo pre mesec dana da bi se ja valjao po blatu, a vlast na jednom od bivših ministara DS pokazala da je spremna da iskoreni korupciju", kaže on. Dulić se na konferenciji za novinare pojavio sa funkcionerima Demokratske stranke Mirkom Cvetkovićem, Dragoljubom Mićunovićem, Draganom Šutanovcem, Dušanom Petrovićem, Borkom Stefanovićem, Slobodanom Homenom i drugima koji su mu pružili podršku i ukazali na to da je u pitanju "politički proces".

On je istakao da nema potrebe za sastajanjem Administrativnog odbora ili Skupštine, kako bi mu bio ukinut imunitet, jer se na njega više neće pozivati.

Dulić je ocenio da je posao postavljanja optičkih kablova bio veoma koristan jer je omogućio da internet do]e do svih koji su zainteresovani za njega, a da država prihoduje milione za budžet.

"U normalnim zemljama ministar koji bi našao način da se skrati procedura dobio bi nagradu, a ovde će takav ministar da dobije zatvor. To pokazuje u kakvom se stanju Srbija nalazi", kazao je bivši ministar.

Dulić je ranije najavio da će se danas javiti policiji u Beogradu, rekavši da "nema šta da krije i da jedva čeka razgovor sa nadležnim organima".

"Očigledno se radi o političkom progonu, jer sam već mesec dana satanizovan kroz dva tabloidna medija pod kontrolom vlasti sa ciljem da se pripremi teren za moje privođenje", naveo je on.
(Foto: Tanjug)
Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je za B92 da je bivši ministar Oliver Dulić osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa izdavanjem dozvola za postavljanje optičkih kablova na trasama državnih puteva.

Radisavljević je rekao da policija i tužilaštvo na tom slučaju rade od marta ove godine i da, povodom krivične prijave Saveta za borbu protiv korupcije, vode predistražni postupak u vezi dozvola za postavljanje optičkih kablova na državnim putevima prvog i drugog reda, od Beograda prema granici sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

"Iz dokaza i podataka koje je policija do sada prikupila proizilazi da je prilikom izdavanja osam dozvola od Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja investitoru Nuba invest iz Beograda došlo do kršenja Zakona o planiranju i izgradnji i da postoje osnovi sumnje da su tri lica izvršila zloupotrebu službenog položaja", rekao je on.

Slovenačka kompanija "Nuba savetovanje i investiranje", osnivač i vlasnik "Nuba invest doo", oglasila se saopštenjem u kom demantuje da je bilo nepravilnosti u vezi sa poslovanjem u Srbiji.

Hronologija "slučaja optički kablovi"

Foto: Tanjug
Podsetimo da je Savet za borbu protiv korupcije istraživao poslove vezane za postavljanje optičkih kablova u Srbiji i da je Verica Barać 3. decembra 2010. godine Izveštaj o nezakonitostima u postupku izdavanja dozvola za izgradnju optičkog kabla predala tadašnjoj Vladi Srbije i nadležnim organima.

U izveštaju se, između ostalog, navodi da je "Nuba invest" gradila mrežu optičkih kablova prema Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Makedoniji, dok su aktuelni operateri u Srbiji, poput Telenora i SBB-a, do svojih prvih dozvola uspeli da dođu tek posle godinu dana.

Takođe, navodi se da je prvi zahtev nadležnom ministarstvu za izvođenje poslova "Nuba invest", koja se naziva anonimnom firmom, uputila samo nekoliko meseci po osnivanju. Ubrzo je Ministarstvo u ime te firme uputilo zahtev JP Putevi Srbije radi izdavanja saglasnosti za izgradnju optičkog kabla na relaciji Batrovci - Beograd, a zahtev je potpisao ministar Oliver Dulić.

Stigao je negativan odgovor zbog neispunjavanja uslova i nepotpune dokumentacije, koji je potpisao Darko Pešić, direktor Sektora za održavanje državnih puteva I i II reda. Ipak, dvadesetak dana kasnije izdato je Rešenje o davanju saglasnosti za postavljanje kablova na toj relaciji, koje je potpisao Drobnjak.

“Šta mi treba od Upravnog odbora odobrenje da izdam saglasnost? Pa, kad bih za svaku saglasnost tražio odobrenje, trebalo bi svaki drugi dan da imam Upravni odbor kada dajem saglasnost opštinama ili ‘Telekomu’ za optičke kablove”, rekao je Drobnjak tada za B92 nakon priznanja da je saglasnost data bez tendera ili odluke UO.

Podsetimo, predsednik vlade i ministar policije Ivica Dačić je pre desetak dana potvrdio da je Dulić pod istragom, kada je, ne iznoseći druge detalje, rekao da je "proces u toku i da se traže infomacije iz Slovenije zbog firme u toj zemlji". Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), osnivač preduzeća "Nuba invest" d.o.o. Beograd je slovenačka firma "Nuba savetovanje i investiranje". To preduzeće je, prema podacima iz slovenačkog registra, sa po 50 odsto akcija u vlasništvu Rasta Tomažiča i Patrika Ceglara, a hrvatski mediji su pisali o prijateljstvu Dulića i Tomažiča, na šta je ukazano i u izveštaju Saveta.

Pre pet dana Oliver Dulić je rekao da će tražiti zaštitu međunarodnih organizacija, jer mu je ugrožena bezbednost.

On je, gostujući u Utisku nedelje na TV B92, pre dve nedelje rekao da nije kršio zakon i negirao je sve optužbe o nenamenskom trošenju sredstava Fonda za zaštitu životne sredine.

Dulić je za B92 o ovom poslu govorio još u februaru 2010. u "Kažiprstu", kada je odgovarao na pitanja o svojim vezama sa firmom "Nuba invest" i o dozvolama koje su izdavane za postavljanje optičkih kablova. Godinu dana kasnije, pitanje o firmi "Nuba invest" i optičkim kablovima postavljeno mu je i u "Insajder debati", kada je rekao da "nikakvog skandala oko izdavanja dozvola nema".

Tim povodom, 2011. godine Javno tužilaštvo utvrdilo je da nije bilo narušavanja zakonske procedure prilikom postavljanja optičkih kablova.

U autorskom tekstu od pre dva dana, Dulić se zbog medijskih navoda o njemu u poslednje vreme zapitao "Šta može gola i hladna istina u sudaru sa blistavom lepotom laži?"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

534 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: