Položeni ostaci kneza Pavla

Posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića položeni su u kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Izvor: Tanjug

Subota, 06.10.2012.

11:19

Default images

Kovčeg kneza Pavla su u kriptu spustiti pripadnici Garde, a kneginje Olge i kneževića Nikole mladići obučeni u šumadijsku nošnju.

Sahrani su prisustvovali samo članovi porodice Karađorđević, a ceremoniji predsednik Tomislav Nikolić, članovi porodice Karađorđević, ministri, diplmate, predstavnici SPC, kao i brojni građani.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je i predsednik Odbora za povratak posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u Srbiju, izjavio je da će polaganjem posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Srbija skinuti sa leđa deo teškog tereta koji je sama natovarila na sebe.
Foto: Tanjug
"U svetoj srpskoj zemlji ih sahranjujemo, konačno će naći mir u crkvi koju je sagradio kralj Petar I Karađovrđević. Danas ćemo da skinemo sa leđa deo teškog tereta koji smo sebi natoravali sami kada smo se zaslepljeni sadašnošću odrekli poštovanja vredne prošlosti", poručio je Nikolić na početku ceremonije polaganja posmrtnih ostataka.

On je rekao da je zato današnji dan veliki za Srbiju i da bi svi građani, bez obzira na lična uverenja i verska ubeđenja, trebalo da budu ponosni što odužujemo jedan od najtrežih dugova i dug prema precima.

"Danas potomcima ukazujemo na jedini put kojim mogu da stignu do samopoštovanja i poštovanja drugih, kojim mogu da postanu dostojni svojih slavnih predaka. Koliko je naroda u svetu koji su imali u svetu careve, carice, kraljeve, kraljice, kneževe, kneginje?", naveo je Nikolić.
Foto: Beta
Kneginja Jelisaveta, ćerka kneza Pavla Krađorđevića, poručila je da je danas ispravljena velika nepravda i zalečena velika rana i zahvalila predsedniku Nikoliću što je njen otac ponovo u Srbiji.

"Danas velika nepravda više ne postoji, velika rana je zatvorena i zahvaljujem predsedniku Srbije što je moj otac ponovo u Srbiji - živela Srbija", kratko se obratila kneginja Jelisaveta mnogobrojnim građanima ispred crkve na Oplencu.

Princ Aleksandar Karađorđević je u emotivnom obraćanju prisutnima rekao da kao ujedinjena porodica odaju poštu povratku kući njegovog kraljevskog visočanstva kneza Pavla.
Foto: Tanjug
"Siguran sam da bi knez Pavle voleo da vidi porodicu ujedinjenu i iskreno se nadam da će mu se uskoro pridružiti i moj otac kralj Petar koji još počiva u tuđini", rekao je princ Aleksandar.

Prema njegovim rečima, današnji dan je istorijski trenutak za porodicu Karađorđević, ali i veliki dan za narod i državu.

"Iskoristimo današnji tužni i svečani skup da se na odru ovog velikog državnika i rodoljuba svi zajedno pomolimo Bogu za dobro i napredak naše Srbije", rekao je on.
Foto: Tanjug
Okupljeni su tokom govora princa Aleksandra , koji se u jednom trenutku i zaplakao, dobacivali - živeo kralj, za kralja i otadžbina, živeo princ Filip i živela Srbija.

Sahrani je prethodila sveta liturgija, koju je u 10 sati služio vladika australijsko - novozelandski Irinej, uz sasluženje vladike vranjskog Pahomija i sveštenstva.

Posmrtni ostaci članova porodice Karađorđević ekshumirani su 28. septembra na groblju u Lozani. Povorka sa posmrtnim ostacima kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića, ispraćena je u petak oko 17 sati ispred Saborne crkve u Beogradu, a na Oplenac je stigla nešto posle 18 časova.
Foto: Tanjug
Posmrtni ostaci Krađorđevića preneti su u četvrtak iz Lozane u Beograd, gde su dočekani u Sabornoj crkvi u prisustvu državnog vrha, crkvenih velikodostojnika i brojnih građana.

Organizacioni odbor Vlade Srbije za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević, kojim je predsedavao Nikolić, 21. septembra je doneo odluku da se na Oplencu sahrane supružnici knez Pavle i knjeginja Olga i njihov sin knežević Nikola.
(Foto: Tanjug)
Knez Pavle Karađorđević rehabilitovan je 15. decembra 2011. godine, čime je poništena odluka iz 1945. kojom je proglašen za ratnog zločinca kome su oduzeta građanska prava i imovina u zemlji. Dugogodišnji san i borba kneginje Jelisavete postali su realnost, i sve je spremno za sahranu na Oplencu kojoj će, prema očekivanju, prisustvovati ugledne ličnosti iz zemlje i sveta.

Knez Pavle je rođen u Petrogradu 1893. godine, vladao je Kraljevinom Jugoslavijom sedam godina (od 1934. do 1941). Umro je u Parizu septembra 1976. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: