Dveri tuže zbog izložbe "Ecce homo"

Iz pokreta Dveri kažu da je u toku podnošenje krivičnih prijava protiv organizatora izložbe "Ecce homo" zbog raspirivanja verske i nacionalne mržnje.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.10.2012.

14:25

Default images

Predstavnik "Dveri" Boško Obradović je rekao da taj pokret "aposlutno podržava odluku državnih organa da zabrani održavanje gej parade u subotu, 6. oktobra".

Prema njegovim rečima, Prajd je morao biti zabranjen prvenstveno zato što se tom manifestacijom krši Ustav Srbije, odnosno javni moral koji je ustavna kategorija, a propagira se homoseksualizam. On je naveo i da "Dveri" traže da ta zabrana bude trajna i da se odnosi na zabranu "Parade ponosa' - "bilo gde i bilo kada".

Obradović je pozvao vladu Srbije da se ugleda na ukrajinski parlament "koji je zabranio homoseksualnu propagandu" predvidevši zatvorske i novčane kazne za prodaju, širenje i uvoz dela homoseksualne propagande maloletnicima.

"Dveri" , dodao je, smatraju i da vlada Srbije treba da se ugleda na odluku Vrhovnog suda Rusije, koji je, u skladu sa zakonom, proglasio zabranu propagande homoseksualizma i pedofilije među maloletnicima.

Obradović je rekao da Dveri smatraju biznismenima one koji javno predstavljaju LGBT populaciju, jer su od toga "napravili dobar biznis".

On je sinoćno otvaranje izložbe u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u prisustvu policije, okarakterisao kao "skandalozni čin", zato što je, kako je rekao, državni aparat stao na stranu antihrišćanske izložbe, uprkos i apelima patrijarha Irineja i Mešihata islamske zajednice.

"To podleže krivičnom gonjenju i u ovim trenucima podnosimo krivičnu prijavu protiv organizatora izložbe - Bobana Stojanovića, Borke Pavićević i Gorana Miletića", rekao je Obradović.

On je izrazio očekivanje da će Više javno tužilaštvo reagovati, jer su krivične prijave podnete pošto "Dveri" smatraju da je tom izložbom prekršen član 317 Krivičnog zakonika, po kome je zabranjeno raspirivanje verske i nacionalne mržnje.

Obradović smatra i da to što je MUP zabranio i održavanje protesta "Dveri", takođe zakazanog za 6. oktobar predstavlja zabranu "prvih demonstracija protiv nove vlade" i da do te zabrane nije došlo iz bezbednosnih već iz poltičkih razloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: