Ustavni sud: Alkohol i posle 22h

Beograd -- Ustavni sud Srbije proglasio je kao neustavnu odluku grada Beograda da se zabrani prodaja alkohola u prodavnicama posle 22 sata.

Izvor: B92
Podeli

Odluku o zabrani je donela Skupština grada Beograda u februaru 2011, a počela je da se primenjuje u maju te godine. Odluka je propisivala da je kažnjiva prodaja alkoholnih pića u prodavnicama posle 22 sata, a važila je i za trafike, benzinske pumpe, bilo koje prodajno mesto gde se može naći alkohol. Zabrana prodaje je važila do 6 ujutro.

Tada je doneta i odluka da vlasnici kafića u stambenim zgradama lokale moraju da zatvaraju do ponoći radnim danima, a vikendom u jedan sat posle ponoći.

Gradodačelnik Beograda Dragan Đilas tada je izjavljivao da je odluka o zabrani prodaje alkohola u trgovinama posle 22 časa dobro rešenje jer će na taj način gradske vlasti smanjiti mogućnost kupovine alkohola u kasnim večernjim satima.

Tada su istovremeno organizovani i protesti protiv prohibicije.

Na sajtu Ustavnog suda danas je objavljeno da je kao neustavan proglašen član Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji grada Beograda koji se odnosi na prodaju alkohola u radnjama između 22 sata uveče i šest časova ujutru.

Neustavni su i član kojim se trgovinske radnje obavezuju da na vidnom mestu istaknu informaciju o toj zabrani, kao i predviđene kaznene odredbe.

Podsetimo da je i Novi Sad pokušao da uvede zabranu prodaje alkohola od 23 sata. Međutim, Ustavni sud Srbije je mesec dana pre uvođenja zabrane u Beogradu, propis za Novi Sad proglasio neustavnim. Obrazloženje je bilo da se na ovaj način zabranjuje prodaja svima, a ne maloletnima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu