Parada ipak "između četiri zida"

Organizatori Prajda najavili su da će se zbog odluke policije da zabrani šetnju obratiti Ustavnom sudu. Umesto tog skupa biće održana Parada između četiri zida.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 04.10.2012.

11:34

Default images

Kako je najavljeno, Parada između četiri zida počeće u 10 sati u beogradskom Medija centru, a očekuje se podrška i prisustvo brojnih poznatih ličnosti.

Član Organizacionog odbora Goran Miletić poručio je da "Parada nije cirkus koji će nestati" iz grada i istakao da će predstavnici LGBT populacije "biti i ostati tu i narednih godina".

"Predstavnici vlasti su pogrešili, ako su mislili da ćemo se umoriti i odustati", kazao je Miletić.

On je podsetio da je Ustavni sud ranije proglasio neustavnom odluku prema kojoj zbog bezbednosnih rizika nije dozvoljeno održavanje Parade ponosa 2009. godine i istakao da će se insistirati na realizaciji takve odluke.

"Niko od nas nije bio obavešten o postojanju enormnih bezbednosnih rizika, informacije koje smo dobijali govorile su u prilog tome da policija može da izađe sa time na kraj", kazao je Miletić.

On smatra da je odluka o tome da se Parada ponosa ne održi kapitulacija države i upitao šta ostali građani Srbije mogu da očekuju od Vlade koja ne može da obezbedi i zaštiti ustavnom zagarantovana prava jednoj manjinskoj grupi.

"Šta će biti sa borbom protiv korupcije, pitanjem Kosova i ostalim stavrima koje je ova Vlada obećala građanima", upitao je Miletić.

Organizatori Parade ponosa zahvalili su svim građanima koji su juče posetili izložbu švedske umetnice Elizabet Olson Valin u Centru za kulturnu dekontaminaciju i na taj način iskazali podršku i solidarnost.

Ocenili su da je policija obavila dobar posao prilikom obezbeđivanja sinoćne izložbe, što je, kako smatraju, dokaz da je policija sposobna da obezbedi sigurnost, kada nema opstrukcije njenog rada.

Predsednik vlade Ivica Dačić izjavio je sinoć da zabrana održavanja Parade ponosa za Srbiju ne predstavlja poraz već pobedu. Zvaničnici EU i SAD izrazili su žaljenje zbog zabrane Prajda.

OEBS: Vlada da utiče na ekstremiste

Vršiteljka dužnosti šefa Misije OEBS u Srbiji Pola Tide poručila je, povodom zabrane Parade ponosa i svih javnih skupova 6. oktobra u Beogradu, da Vlada Srbije treba da pošalje jasnu i nedvosmislenu poruku da ekstremistički pozivi na nasilje i zastrašivanje nemaju mesto u srpskom društvu.

Pola Tide je naglasila da Misija OEBS u Srbiji žali zbog odluke srpskih vlasti da otkažu sve javne skupove u Beogradu planirane za subotu, navedeno je u saopštenju OEBS-a.

"Iako smo svesni da je odluka doneta na osnovu bezbednosnih procena, država ima direktnu odgovornost da zaštiti ustavno zagarantovana funadamentalna prava na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja, kao i da zaštiti građane/građanke od diskriminacije bilo kakve vrste", jasna je predstavnica OEBS-a.

Đukić Dejanovićeva: Bezbednost nadvladala ljudska prava

Foto: Tanjug, Arhiva
"Poznato je da bih ja prisustvovala Paradi ponosa da je održana. Pravo na različitost je među elementarnim pravima i žao mi je što nije bilo mogućnosti da se određene poruke pošalju sugrađanima", rekla je ona novinarima u Palati Srbija.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla je, povodom zabrane Parade ponosa, da su bezbednosni razlozi nadvladali potrebu da se poštuju ljudska prava.

Upitana da prokomentariše to što su neki političari Paradu ponosa nazvali "Paradom srama", ministarka je rekla da može da razume taj rečnik, ali da ne želi da komentariše.

"Možda njih treba pitati šta to za njih znači kada neko realizuje pravo na okupljanje, pravo na iznošenje sopstvenog stava i pravo na različitost. Mislim da nam je u biti da se delimo po svakom pitanju", rekla je ona.

Đukić Dejanovićeva je navela da ekstremno izjašnjavanje po bilo kojem pitanju ne godi "uhu i prirodi prosečnog čoveka".

"Prosečan čovek treba da razvija toleranciju i on treba da nam bude mera šta treba da se u Srbiji događa", rekla je ona.

Prema rečima ministarke, otkazivanje Parade ponosa se ne dešava samo u Srbiji, ali to ne znači da ne treba dalje da se radi na unapređenju ljudskih prava i prava na okupljanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: