Svetski mediji o zabrani Prajda

Vest o zabrani Parade ponosa u Beogradu preneli su danas mnogi svetski mediji navodeći da je ta odluka u skladu sa zahtevom Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: Beta

Sreda, 03.10.2012.

17:36

Default images

Agencija Rojters javlja da je parada za gej prava zabranjena, kao i sva druga javna okupljanja iz straha od napada desničarskih i ultranacionalističkih grupa.

Nova vlada Srbije, sastavljena od nacionalista i socijalista koje je devedesetih vodio Slobodan Milošević, bila je pod pritiskom Zapada da iskaže spremnost i omogući Paradu i zaštiti ljudska prava u nastojanju da se nastave evrointegracije, navodi Rojters.

Britanska agencija dodaje i da tradicionalno konzervativna društva širom Balkana sporo prihvataju gej prava i da su slični događaji u regionu često završavali s nasiljem.

Agencija AP javila je da je srpska policija zabranila gej paradu iz bezbednosnih razloga kao i da je to u skladu sa zahtevom Srpske pravoslavne crkve.

AP navodi da su dozvolu za održavanje ovogodišnje Parade neki smatrali testom posvećenosti Srbije poštovanju ljudskih prava dok nastoji da dobije članstvo u Evropskoj uniji.

Agencija Frans pres javila je da je gej parada u Beogradu zabranjena iz bezbednosnih razloga i navela saopštenje srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i konstataciju Ministarstva da se ne radi o kapitulaciji pred onima koji misle da mogu da dovedu u pitanje održavanje javnih skupova svojim pretnjama.

Agencija navodi da je patrijarh Irinej zatražio od predsednika vlade Ivice Dačića zabranu gej parade kao i zabranu održavanja kontroverzne izložbe fotografija pod nazivom "Eče homo" švedske umetnice Elizabet Ulson Valin, koja treba da se otvori večeras u Beogradu.

Frans pres navodi da je ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije najavilo da će oko 2.000 policajaca biti mobilisano da obezbedi tu izložbu.

Strani mediji podsećaju da su srpske vlasti zabranile gej paradu 2011. i nekoliko skupova protiv nje takođe sa istim obrazloženjem, kao i da se 2010. parada ponosa završila sukobima između policije i ultranacionalističkih grupa kojima su se pridružili fudbalski navijači, i da je više od 150 ljudi povređeno.

O zabrani gej parade u Srbiji javile su i italijanska agencija Ansa i austrijska Apa i obe navode da je i prošle godine parada zabranjena zbog istih razloga.

Austrijska Apa podseća da je nacionalistička organizacija Dveri najavila protest protiv parade ponosa, a da su slične pretnje stizale i od drugih ekstremno nacionalističkih grupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: