"Ako bude zabrane, Parada u 4 zida"

Član organizacionog odbora Beograd prajda Boban Stojanović kaže da učesnici Parade ponosa, ako ona bude zabranjena, neće izaći na ulicu.

Izvor: B92

Utorak, 02.10.2012.

14:45

Default images

Stojanović kaže da će u tom slučaju parada biti održana u četiri zida i da će ceo dan biti organizovane određene manifestacije. "Ako bude zabranjena Parada, oglasićemo se u subotu, 6. oktobra, za kada je zakazana, ali nećemo izaći na ulice", rekao je Stojanović. Organizatori prajda ranije danas su naveli da neće sedeti skrštenih ruku ako parada bude bila zabranjena.

Podsetimo, vlasti u Beogradu još nisu odlučile hoće li ove godine biti Parade ponosa. Predsednik vlade Ivica Dačić ponovio je juče da će Prajd biti zabranjen ako se proceni da postoje bezbednosni rizici.

Jedinstvena Srbija zatražila je danas od Vlade Srbije i onih koji odlučuju da se zabrani Parada jer, kako smatraju u toj stranci, ljudska prava homoseksualaca nisu ugrožena i oni ne treba da paradiraju ulicama Beograda.

Lider JS Dragan Marković Palma ocenio je da je ovo veoma ozbiljan trenutak za Srbiju i da ne sme da se pošalje ružna slika u svet, imajući u vidu da našu zemlju očekuje datum za dobijanje pregovora za ulazak u EU.

I pokret "Dveri" je saopštio da će nenasilno, civilnim oblikom otpora, učiniti sve da zaustave gej paradu i manifestacije koje njeni organizatori najavljuju, a koje, kako tvrde, na najgrublji način provociraju većinu građana Srbije. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ponovila je da se nada da će Parada ponosa 6. oktobra ipak biti održana i da će u "poslednji čas prevladati svest o tome kakvu odgovornost država ima".

Petrušić je na skupu "Učešće gradjana u procesu EU integracija" rekla da je poslednjih dana pitanje održavanja "Parade ponosa" u žiži interesovanja i da, kada se o njoj govor se pominje u kontekstu testa na kome će država biti.

"Nadam se da će uprkos signalima koji dolaze sa raznih strana, a koji govore da će biti ili neće biti Parade ponosa, da će u poslednji čas prevladati svest o tome kakvu odgovornost država ima i da će ona biti održana", naglasila je Petrušić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: