Kome se još žuri da uđe u EU

Beograd -- Predsednik vlade Dačić kaže da Srbija žuri ka EU, ali da ne juri po svaku cenu za datumom o početku pregovora za članstvo i spremna je i za dijalog s Prištinom.

Izvor: B92
Podeli

"Ako izrazite želju da do decembra morate da dobijete datum, onda će verovatno i cena biti mnogo veća", rekao je Dačić posle razgovora s delegacijom Evropske komisije. Prema njegovim rečima, to ne znači da će Srbija zbog datuma da uradi nešto na štetu svojih nacionalnih i državnih interesa.

Političari, analitičari i stručnjaci uveliko analiziraju izjavu predsednika Srbije Tomislava Niklića da "Srbija više neće trčati za datumima u evropskim integracijama".

Predsednik vladerDačić kaže da ta izjava ne znači promenu politike Srbije prema EU, jer je politika prema EU ostala ista.

"Ovo nije samo pitanje datuma, nego pitanje dijaloga s predstavnicima vlasti u Prištini. Važno je da postoji jedan proces, a ne da jurimo za određenim datumom", kazao je Dačić.

On je istakao da Srbiji želi što pre datum za početak pregovora sa EU i da je vlada spremna na dijalog s prištinskim vlastima i relaksiranje
odnosa s Prištinom.

"Deset godina trčanja je Srbiju dovelo do prosijačkog štapa. Sad ćemo malo da mislimo o sebi. Na sve strane imamo prijatelje, neka se takimiče ko će da pomogne Srbiji", rekao je Tomislav Nikolić pre dva dana.

Šef kancelarije EU u Srbiji Vensan Dežer svojim ušima na skupštini naprednjaka u subotu čuo Nikolićevu poruku. On ipak smatra da to ne znači i promenu kursa i odustajanje od evrointegracija, već da je predsednik Srbije ukazao da odnosi Evrope i Srbije treba da budu ispunjeni suštinom, a ne datumima i tajminzima.

Ne očekujem promene na srpskoj strani - ako pogledamo koalicioni sporazum ove vlade, tamo jasno piše da su evropske integracije strateški prioritet za Srbiju. I ne vidim nijedan razlog za menjanje toga”, kazao je Dežer.

Društvo Dežeru na skupštini naprednjaka u trećem redu zvanica pravio je i novi nemački ambasador Hajnc Vilhelm. On kaže da je u prethodne četiri nedelje razgovarao s mnogim srpskim zvaničnicima, ali da nije čuo najavljene uslove Srbije.

Očigledno integracije su dvosmeran proces u kome ne postavlja samo Evropska unija uslove. Jednostavno, svaka zemlja kandidat mora najpre da bude zainteresovana za ulazak u Evropsku uniju. Moramo da vidimo na kakve tačno uslove misli srpska vlast”, kazao je on.

Sličnu poruku onoj koju je dao predsednik Nikolić poslala je i potpredsednica Vlade za evrointegracije Suzana Grubješić - i ona tvrdi da ne treba srljati i trčati grlom u jagode jer su evrointegracije maraton a ne trka na sto metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu