"Ne očekujem usporavanje EU puta"

Ambasador Nemačke kaže da izjavu Tomislava Nikolića da će Srbija imati i svoje uslove na putu ka EU nije doživeo kao najavu usporavanja evropskih integracija.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 01.10.2012.

12:04

Default images

"Ne vidim to tako (kao najavu usporavanja procesa integracija), ali nisam ovde da bih komentarisao izjavu predsednika Srbije", rekao je Hajnc Vilhelm novinarima na svečanosti u Evropskom pokretu.

Vilhelm je rekao da je dobra vest što Srbija želi da postane članica EU i da su mu to jasno stavili do znanja svi srpski zvaničnici s kojima se susreo od kada je preuzeo dužnost ambasadora pre nekoliko nedelja.

Nemački ambasador je dodao da je procedura priključenja Evropskoj uniji "očigledno dvosmeran proces" u kojem ne mora samo EU da bude ta
koja postavlja uslove, već treba omogućiti i svakoj zemlji koja je kandidat da izrazi svoje viđenje kako taj proces treba da izgleda.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u subotu, 29. septembra, da će Srbija u daljem procesu evropskih integracija imati svoje uslove jer "nema razloga da trči za datumom i papirom".

"Moramo da sačekamo i da vidimo koji su to uslovi na koje Vlada Srbije misli", rekao je Vilhelm i dodao da u dosadašnjim razgovorima sa zvaničnicima iz Srbije nije bilo reči o tome.

On je dodao da je u tim razgovorima sagovornicima iz Srbije preneo da "Nemačka i cela Evropa" žele da Srbija postane članica EU što pre
i da se nada da će svi preostali problemi biti rešeni uskoro.

Evropski pokret u Srbiji danas je organizovao skup u čast 30 studenata, pobednika na konkursu "Dobro došli u Nemačku", koji će krenuti u dvonedeljnu posetu toj zemlji 6. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: