Grubješićeva: Ne srljati ka EU

Srbija, njena vlada i predsednik države su jasno opredeljeni za EU. Taj put nije lak ni jednostavan ni staza od sto metara, već maraton, kaže Suzana Grubješić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.10.2012.

00:20

Default images

Tokom tog puta ne treba srljati i trčati grlom u jagode, kaže potredsednica vlade zadužena za evrointegracije u izjavi za "Danas" nakon izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića da "nema razloga da trčimo za datumom za početak pregovora o statusu sa EU".

"Važno je da smo na tom putu i da menjamo Srbiju zbog nas, a ne Brisela i Berlina", ističe Suzana Grubješić.

Kako kaže, postoje različiti glasovi i uslovi koji se čuju i pred Srbiju postavljaju u EU "a mi smo spremni da ispunimo sve uslove koje su ispunile i druge zemlje koje na svom putu ka Uniji, ali niko od nas ne može da traži ono što svi znaju da ne možemo prihvatiti, a to je priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije“.

Predrag Simić, profesor na Fakultetu političkih nauka, ističe za da je izjava predsednika Srbije verovatno odgovor visokoj predstavnici za spoljnu politiku i bezbednost u EU Ketrin Ešton, koja je rekla da Nikolić treba da se spremi na teške odluke. Kako kaže, najnovija poruka Tomislava Nikolića je očigledan zaokret u odnosu na govor u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pre nekoliko dana, „pa je moguće da je ovo izjavio zbog Eštonove“.

S druge strane, ukazuje Simić, možda njegova izjava, ukoliko je bila planirana, proističe iz „nove samouverenosti“ koju oseća vlast, „jer sada dolazi do izražaja to da nije SNS slučajno pobedio na izborima“.

Predsednik Srbije je tokom svog govora na vanrednoj skupštini SNS rekao i to da Srbija želi da sarađuje, da ne traži ništa tuđe i da nema nameru ni sa kim da se svađa, ali da nikada, dok postoji SNS i druge političke stranke u Srbiji, neće dati ono što je njeno. „Nek razmišlja kakav je čovek onaj ko nam traži nešto naše. To je kao da kažu daj nam jedno dete, a sam izaberi koje. Rađaj svoju decu, a u moju ne diraj“, poručio je Nikolić.

Nikolić, doskorašnji lider naprednjaka, napomenuo je, na skupu u subotu na kome je Aleksandar Vučić izabaran za predsednika SNS-a, da je 10 godina trčanja Srbiju dovelo do prosijačkog štapa i da će sada malo da misli o sebi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: