Evropa: "Otpor" merama štednje

Pariz -- Oko 80.000 levičarskih demonstranata u Parizu i oko 1.500 u Briselu učestvovalo je na protestima zbog mera štednje u Evropi.

Izvor: Tanjug
Podeli

Mere štednje pokrenule su nasilne proteste i u drugim članicama EU koje pokušavaju da spreče fiskalnu krizu.

Uzvikujući "Otpor", demonstranti su prošli centrom Pariza u šetnji za koju su organizatori rekli da nije uperena na kritiku vlade socijalističkog predsednika Fransoa Olanda, već protiv mera štednje koje je nametnula Evopska unija.

Protestna šetnja, koju su organizovali partija Levi front i komunisti, prethodi debati o evropskom fiskalnom sporazumu koja će se sledeće nedelje voditi u francuskom parlamentu, navodi AP.

Sporazumom je predviđeno osnivanje fonda koji će, kako se evropski lideri nadaju, doprineti ublažavanju dužničke krize koja preti evrozoni i svetskoj privredi.

Glavna konzervativna opoziciona partija i većina socijalista podržavaju sporazum. On je, međutim, podelio francusku levicu, budući da su ekstremno levičarske partije, zeleni i neki socijalistički disidenti protiv njega.

Cilj protesta u Briselu, kako je naveo jedan od organizatora skupa - sindikat CSC, bio je da se od Belgije i Evrope zatraže mere za borbu protiv siromaštva i za ravnomernu raspodelu društvenog bogatstva.

Današnji protesti održani su nakon jučerašnjih u Portugaliji i Španiji, takodje protiv mera štednje.

Mere štednje su nedavno bile povod za nasilne proteste u zemljama poput Španije i Grčke.

strana 1 od 289 idi na stranu