Redžepi: Status Kosova gotova stvar

Kosovski ministar policije Bajram Redžepi izjavio je da status severa Kosova i Metohije neće biti predmet političkih pregovora Beograda i Prištine.

Izvor: Blic

Nedelja, 30.09.2012.

23:52

Default images

"A ako misle o podeli ili specijalnom statusu za sever Kosova, to je samo za unutrašnje potrebe nekih političara. Maksimalan kompromis je Ahtisarijev plan", kazao je Redžepi za sutrašnji "Blic".

On je dodao da se još ne zna tačno ko će učestvovati u pregovorima Beograda i Prištine, i dodao da njihov format "diktira teška artiljerija - Amerikanci i Evropska unija", koji su, kako je rekao, na najvišem nivou uključeni i oni će diktirati ko će učestvovati.

Na pitanje čemu će služiti pregovori, Redžepi je kazao da "kao dve susedne zemlje moramo ispuniti evropske standarde ako ozbiljno mislimo da se integrišemo u EU i evroatlantske integracije", i dodao da "moraju da odu ilegalne institucije MUP i BIA".

Odbijanje veće autonomije za sever ili podele Kosova, Redžepi brani time da bi to "odmah otvorilo ventil u Preševskoj dolini, Makedoniji, Crnoj Gori".

Na konstataciju da Srbi nisu izgubili sever Kosova, da ga stanovništvo i dalje drži, Redžepi kaže da oni kao OVK "nisu uspeli to osvojiti, ali jeste NATO i u Rezoluciji 1244 jasno stoji da odgovornost za bezbednost ima Kfor".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: