Pusić: Prvo nestali, pa onda tužbe

Šefica diplomatije Hrvatske Vesna Pusić kaže da tek pošto Srbija i Hrvatska reše pitanja nestalih, može da se razmatra povlačenje međusobnih tužbi za genocid.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2012.

21:37

Default images

"Prva tema na kojoj insistiram - pitanje nestalih, najvažnija je u ljudskom smislu. Kad se ona reši, otvara se prostor za drugu najvažniju temu: pitanje evropske budućnosti i evropskih reformi u našem delu sveta i saradnje Hrvatske i Srbije", rekla je ona u intervjuu Hrvatskom radiju.

Pusićeva je istakla da "nema smisla" da se razgovara o povlačenju medjusobnih tužbi za genocid pre razgovora o nestalima.

"Za razgovor o nestalima s obe strane postoje odredjeni stavovi i zahtevi. To je prva stvar koju moramo raščistiti i to otvara put za razgovor o ostalome pa i tužbama, ali pre toga nema smisla otvarati teme vezane na rat", rekla je Pusić.

Ona je kazala da Hrvatska i Srbija "nisu nikada jasno definisale o kojim temama žele da razgovaraju, kao da se to samo po sebi razume, a onda su obe strane postavljale svoje uslove i htele da kreiraju situaciju", rekla je Pusićeva, koja se prošle sedmice za vreme održavanja generalne skupštine UN u Njujorku sastala s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem i s njime ustanovila o kojim temama treba razgovarati.

"Imamo previše odgovornosti prema današnjim i budućim generacijama da bismo to ostavili nerešeno kao hipoteku budućim odnosima i zato smo specifično odredili o čemu se radi", rekla je Pusićeva.

Ona je ukazala na važnost saradnje sistema pravosudja koji bi morali da imaju standarnu proceduru za postupke u vezi s ratnim zločinima.

"Oni neće u roku od mesec-dva rešiti sve probleme optuženih i osudjenih za ratne zločine, ali zato što su razgovori već počeli relativno brzo bi mogli dogovoriti oblik, standardnu proceduru i način na koji će se takvi slučajevi tretirati", rekla je Pusić.

Ona ne smatra da je to što Srbija, po rečima predsednika Tomislava Nikolića nikad neće priznati Kosovo, problem u ovom momentu jer ni EU, kako je kazala, ne insistira na priznanju tako rano u srpskom približavanju EU.

"Nužna je neka vrsta tolerancije, medjusobnog podnošenja, gde priznanje nije na dnevnom redu, ali ni apsolutno isključivanje", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: