Utisak: Gej parade (ne)će biti

Boban Stojanović, organizator Parade ponosa, veruje da će 6. oktobra u Beogradu biti parade. Dveri: Parade neće biti, organizatore tužimo zbog skaradne izložbe.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2012.

21:04

Default images

Oni su, gostujući u Utisku nedelje na TV B92, izneli svoje razloge zašto veruju da će se gej parada održati odnosno da je neće biti. Boban Stojanović kaže da se organizatori Prajda spremaju za taj dan iako još postoji mogućnost da taj skup bude zabranjen.

Vladan Glišić iz pokreta "Dveri" je izneo da je poseban problem izložba koja se 3. oktobra otvara jer "vređa prava vernika i religioznih ljudi". On najavljuje tužbu protiv organizatora Prajda zbog t,. kako kaže, "skaredne izložbe". Reč je o izložbi fotografija švedske umetnice Elizabet Olson Valin pod nazivom "Eke Homo" koja će biti otvorena u sklopu Nedelje prajda - festivala koji traje sedam dana i koji ima razne prateće aktivnosti, među kojima je i sporna izložba na kojoj će Isus Hrist biti prikazan između ostalog u ženskoj garderobi i sa cipelama na štiklu.

Boban Stojanović, član organizacionog odbora Parade ponosa, međutim, odbacuje optužbe da je reč o provokaciji i vređanju religijskih prava vernika, već kaže da je reč o "postmodernom propitivanju religije".

"Ovde je sve provokacija, izložba je izložba, a šta je sa tim da se ja kao homseksualac izlažem tome da me ljudi tuku na ulici samo zbog toga?", upitao je Stojanović.

On je naveo da Glišić svojim izjavama "sa intelektualne razine daje opravdanje za nasilje" nad pripadnicima LGBT populacije i pozvao ga da apeluje na huligane da 6. oktobra ostanu u kući i omoguće da se održi Parada ponosa.

Glišić iz Dveri je rekao da nasilja sledeće subote neće biti, ali je na više puta ponovoljeno pitanje da li će pozvati svoje pristalice da sledeće subote ostanu kod kuće odbio da odgovori. On je nastojanje da se održi Parade ponosa povezao sa dešavanjima u arapskim zemljama i protestima zbog filma koji vređa proroka Muhameda, navodeći da se radi o provokaciji, a ne o umetnosti.

Prema njegovim rečima, "Nije problem sama gej parada, koja je svuda u svetu karnevalska radost, jer to nije borba za ljudska prava. Naša ponuda je da ne bude gej parade nego da vidimo šta država može da ponudi da homoseksualci više ne bude diskriminisani".

On kaže da su se Dveri obratile Srpskoj pravoslavnoj crkvi i da je reagovanje patrijarha Irineja već stiglo i da se nada da će reagovati i država. On je naveo da se nada i reakciji prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića jer je, kako je rekao, jasno da od SPS-a neće dobiti odgovor, pošto su se pojedini ministri te partije već izjasnili da podržavaju održavanje Parade ponosa.

Nenad Prokić, dramski pisac i član LDP-a, smatra da je najveći problem država, koja nije sposobna da izađe i kaže da nije sposobna da organizuje i dozvoli bezbedan skup.

"Problem je u državi koja treba da obezbedi da gej parada bude bezbedan skup, da ne bude incidenata, da to bude sigurno. Ali dobro je što ovde u emisiji zajedno sede predstavnik gej populacije i Dveri, koje u poslednje vreme često viđam zajedno u medijima", kaže Prokić.

Prokić je naveo da su provokacije deo politike, ali da se postavlja pitanje da li je ta provokacija uvek pametna.

"Ako si spreman da snosiš konsekvence i ako u provokaciji uživaš, onda u redu. Ja bih omogućio to pravo. Ali moraš biti spreman na reakciju", rekao je Prokić i dodao da organizatori Parade ponosa i konkretne izložbe treba da budu svesni u kakvom društvu žive, ali je dodao da u Srbiji ima mesta i za jednu i za drugu stranu čiji bi predstavnici trebalo da "sednu i da počnu da se dogovaraju".

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije danas da će narednih dana biti doneta odluka o tome da li će Parada ponosa biti održana. Odluka će biti doneta posle sastanka Biroa za koordinaciju službi bezbednosti na kome će predsednik vlade Srbije Ivica Dačić predstaviti mišljenje svih službi o tome kakve su bezbednosne procene da se održi "Parada ponosa".

Predsednik srpske vlade Ivica Dačić je pre nekoliko dana u Skupštini Srbije rekao da ima mnogo razloga i za održavanje parade i razloga protiv tog održavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

152 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: