Vučić: Uskoro odluka o gej paradi

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić kaže da će narednih dana biti doneta odluka o tome da li će Parada ponosa biti održana.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 30.09.2012.

11:29

Default images

On je, gostujući u emisiji "Stav Srbije" na TV Prva, rekao da će odgovor na ovo pitanje biti poznat za nekoliko dana.

"Narednih dana ćemo imati sastanak Biroa za koordinaciju službi bezbednosti na kome ćemo razgovarati s premijerom (Ivicom Dačićem) koji je zatražio mišljenje svih službi, pa ćemo tada doneti odluku", rekao je Vučić, koji je i sekretar Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Goran Miletić, jedan od organizatora Prajda, izjavio je ranije danas da očekuje da će 6. oktobra biti održana Parada ponosa u Beogradu.

"Do sada nismo videli informaciju o neodržavanju Prajda. Šetnja je planirana za narednu subotu i nadam se da će i biti održana", rekao je on gostujući u Vestima B92.

Miletić, koji je programski direktor organizacije Branitelji građanskih prava, istakao je da su organizatori gej parade u stalnom kontaktu sa policijom.

"Imamo dobre odnose sa policijom, intenzivno razgovaramo o bezbednosti, ali to su tehnička pitanja. U našoj zemlji su dve osobe zadužene za bezbednost. To su premijer Ivica Dačić i potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, koji je i koordinator službi bezbednosti. Oni moraju da nam osiguraju bezbednost", rekao je on i dodao da očekuje da se nova vlast drugačije postavi prema održavanju Prajda.

Upitan koliko je izvesno da će policija biti uspešna pošto je tog dana zakazano šest skupova, Miletić je kazao: "Policija ima mogućnost da zabrani neke od tih skupova ukoliko proceni da ugrožavaju red i mir. Neki od njih su zato i zakazani, ali smatram da policija može da se nosi sa tim. Mi smo pokazali da smo odgovorni građani. Do sada smo ispoštovali svaku odluku policije".

Na pitanje šta će uraditi ukoliko ne dobiju dozvolu nadležnih, odgovorio je kratko: "Sigurno nećemo sedeti tek tako ako se desi zabrana".

Branimir Nešić iz pokreta Dveri, kaže da su oni protiv održavanja gej parade.

“Agersivnim zahtevima da se gej parada u Beogradu pošto-poto održi kao i najavom izložbe kojom se vređaju religiozna osećanja građana Srbije hrišćanske veroispovesti, gej populacija se samo udaljava od prirodne i potrebne integracije u srpsko društvo i zato du Dveri protiv ove dve manifestacije.”

Beograd prajd dobio je podršku Udruženja evropskih gej policajaca (EGPA). EGPA je organizacija LGBT policajaca koja podržava sve LGBT pripadnike policije u Evropi i obezbeđuje podršku svim članovima LGBT zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: