Ko sve pomaže Jeremiću u UN

Generalna debata na 67. zasedanju GS UN završava se sutra, ali se ne završavaju aktivnosti njenog predsednika Vuka Jeremića i njegovog tima.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2012.

15:47

Default images

Oni kažu da imaju nameru da u narednih godinu dana, za Generalnu skupštinu izbore značajnije mesto ne samo u sistemu Ujednjenih nacija nego i pred drugim globalnim forumima gde se rešavaju gorući svetski problemi.

Počasni građanin Beograda, bivši službenik španske ambasade u Srbiji, a potom i šef diplotime Španije prihvatio je poziv da bude član Saveta koji iskustvom i kontaktima pomaže Vuku Jeremiću. Moratinos kaže da je poziv prihvatio iz poštovanja prema Srbiji i Jeremiću sa kojim deli stav da Generalna skupština mora da se menja.

"Potrebno je da zaista reformišemo Ujedinjene nacije. Mislim da to može da se postigne sa predsednikom koji je okupio kolege sa kojima je nekada radio, a koji imaju iskustva i znaju šta se događa u svetu u kome živimo. Sa velikim entuzijazmom pristupamo ovom poslu, ozbiljno ćemo raditi i verujem da ćemo sledeće godine, kada se opet ovde sastanemo, moći da svetskoj javnosti podnesemo dobar izveštaj. Verujem da uz predsedavanje Vuka jeremića mogu da i ja doprinesem promeni organizacije koja će biti efikasna u novim okolnostima današnjice", rekao je Migel Anhel Moratinos, član Saveta predsednika GS.

Jeremićevom kabinetu savetnik će biti i Dejan Šahović, bivši ambasador Srbije u Mađarskoj. Okupljanje svetskih lidera u Njujorku, predsednik te zemlje Janoš Ader iskoristio je priliku da Šahoviću uruči odlikovanje za doprinos unapređenju odnosa Srbije i Mađarske. Šahović smatra da je predsedavanje Jeremića, značajno za Srbiju.

"Vuk Jeremić je već u prva dana generalne debate imao pedesetak susreta, uključujući i Obamu i na svakom od tih sustrea on sedi pored zastava i Ujedinjenih nacija i Srbije što je ne samo simbolično već i politički važno, jer se ovde stiče ugled u svetu. Ja pamtim kad sam bio ovde prvi put od 1987-1991. i radio za SFRJ i pamtim koliko je ugled imala ta zemlja baš zato što je bila jako aktivna i angažovana u UN."

Sa bivšim šefom diplomatije Srbije sarađivaće 20 članova kabineta. Pet članova Saveta - poput Moratinosa i Jevgenija Primakova, Indonežanina Hasana Vijarude i Švajcarkinje Mišelin Kalmi Rej rade besplatno.

"Iz budžeta Republike Srbije se u smislu plata i ljudi finansiraju samo srpske diplomate, diplomate stranih država finansiraju te države koje su ih predložile i poslale u Njujork, dok Savet predsednika funkcioniše kao neformalna grupa i članovi ne primaju platu već rade zbog prestiža i rade zbog poverenja u Srbiju i predsednika GS UN Vuka Jeremića", rekao je Nikola Jovanović, portparol predsednika GS Ujedinjenih nacija.

U drugom delu predsedavanja Generalnoj skuštini Vuk Jeremić i njegovi saradnici nameravaju da zakažu niz tematskih debata na najznačajnije teme koje su pokrenute protekle nedelje u Njujorku. Kao jedan od glavnih ciljeva predsedavanja navedena je želja da se uspostavi partnerski odnos Generalne skupštine i Grupe 20 najrazvijenih zemalja sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: