"Predstavništvo Vojvodine korisno"

Novi Sad -- Predsednica Odbora za evropske integracije Milica Delević kaže da je predstavništvo Vojvodine u Briselu korisno radi boljeg povezivanja sa evropskim regionima.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Mislim da je prisustvo Vojvodine u Briselu korisno, da je vodi u bolju mogućnost povezivanja i razmene iskustava s drugim regionima", ocenila je Delevićeva u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

Ona je navela da su tu potrebu prepoznali mnogi regioni u drugim evropskim zemljama, ali je prepoznata i u Srbiji, "pa su tako u Briselu već prisutni i Niš i Kragujevac".

Odgovarajući na pitanje o eventualnim novim uslovima Srbiji iz EU, ona je istakla da su opšti uslovi poznati i da se “evropski zahtevi ne odnose na ovoliku ili onoliku autonomiju bilo kog dela Sebije”.

Podsetivši da u EU ima primera više ili manje centralizovanih država, Delevićeva je istakla da se evropski zahtevi prema Srbiji odnose na poštovanje našeg Ustava i usvojenih zakona, što znači da “ako smo sami predvideli usvajanje zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine, interesovaće se kada će to biti”.

Evropsku uniju će interesovati, kako je rekla, i to da li je politički proceš unutar Srbije takav da rešava otvorena pitanja na efikasan način, uz poštovanje naših standarda i evropskih zakona.

EU očekuje da se politički proces unutar zemlje “pokaže sposobnim da rešava političke probleme, a nije pozicija evropskih aktera da definišu kako ti problemi treba da se reše", zaključila je Delević.

strana 1 od 154 idi na stranu