"Udaraju nam na temelj države"

Predsednik Tomislav Nikolić poručio je na crkvenoj svečanosti u Kniću da je Srbija zemlja predaka i pradedova, da nije nastala juče i da neće nestati sutra.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.09.2012.

11:54

Default images

"Pradedovi su udarili temelj ovoj crkvi, a nama su neki udarili na temelje države", rekao je Nikolić žiteljima gružanskog kraja na proslavi sto godina Crkve Svetog proroka Ilije u Kniću.

On se pozvao na žitije Isusovog sledbenika Nevernog Tome, koji je, prema hagigrafskim pričama, podizao duhovne građevine, za večnost, radije nego dvorove za svoje savremenike i istakao da je to nauk i za ljude današnjice.

"Sve što sagradimo na zemlji malo je u odnosu na dela koja možemo da ostavimo za svoje potomke. Ja se time rukovodim. Ovaj život je kratak, neka bude zapisano da ste bili dostojni toga, neka o tome pričaju vaša deca. Ja sam vašom voljom predsednik i ovako mislim da radim i ako vam ne valjam, vi zaokružite nekog drugog", rekao je Nikolić.
Foto: Tanjug
Knić se nalazi nedaleko od Nikolićevog rodnog mesta, a žitelji njegovog kraja su ga danas srdačno dočekali u porti crkve, oslovljavajući ga familijarno sa "Tomo" i poklonili mu ikonu da ga, kako su rekli, štiti u belom svetu i rodnoj Bajčetini.

Nikolić je, inače, u Kniću završio osnovnu školu, a današnjoj svečanosti je prisustvovao i direktor Srednje tehničke škole u Kragujevcu u vreme dok je Nikolić bio đak, Živojin Drešović, koji je, sećajući se predsednikovih đačkih dana, rekao da je on bio druželjubiv i da dan-danas održava veze sa svojim prijateljima iz mladosti.
Foto: Tanjug
"Poznat je bio u odeljenju po tome što je mnogo voleo da čita, a to kod tehničara nije baš često, jer su naklonjeniji stručnim predmetima. Pošto je dosta čitao, nije mu bio problem da piše pisane sastave i pomaže drugovima na nelegalan i legalan način, kao što to đaci znaju. Pošto je voleo da čita izgradio je u sebi smisao za humor koji je znao da izbaci na časovima i zasmeje celo odeljenje i profesore", kaže nekadašnji Nikolićev profesor.

Svečanosti u Kniću, koja je po šumadijskim običajima protekla uz folklorni program i bogatu trpezu, prisustvovao je i ministar građevine i lider Nove Srbije Velimir Ilić.

U okviru proslave stogodišnjice crkve, u porti je osveštan letnjikovac za krštenja i venčanja, a meštani su ponosni i na nedavno obnovljenu česmu Sokolicu, svojevremeno podignutu kraj crkve u znak sećanja na poginule u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, iz koje, kako kažu, ističe nadaleko čuvena izvorska voda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

159 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: