Tači predvodi politički dijalog?

Razgovore na političkom nivou između Prištine i Beograda će sa kosovske strane najverovatnije predvoditi premijer Kosova Hašim Tači, pišu prištinski dnevnici.

Izvor: Beta

Subota, 29.09.2012.

16:30

Default images

Visoki zvaničnici na Kosovu su takođe izjavili da predsednica Kosova Atifete Jahjaga neće predvoditi kosovsku delegaciju.

"Predsednica ni na koji način neće biti uključena u dijalog i neće biti deo ekipe koja će (razgovore) koordinisati", rekao je neimenovani visoki zvaničnik Vlade Kosova.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči je rekao da Vlada Kosova nije odredila glavnog pregovarača i da će to zavisti od toga ko će biti na čelu beogradske ekipe.

"Međutim, ako se odluči da dijalog bude na nivou premijera, onda premijer Tači neće pobeći od političke, institucionalne i ljudske odgovornosti", rekao je Kuči.

On je istakao da je i deo međunarodnog faktora uticao na odluku predsednice Kosova da ostane van dijaloga. Kuči je rekao i da vlada ima inicijalni plan koji će biti dopunjen nakon rasprava u Skupštini Kosova.

Na Kosovu ne postoji politički konsenzus o razgovorima na političkom nivou.

Razgovore podržava Tači, koji je i lider Demokratske partije Kosova (DPK), ali u toj stranci ima uticajnih ličnosti koje se protive dijalogu. Ostale partije vladajuće koalicije podržavaju dijalog.

Od opozicionih partija samo Alijansa za budućnost Kosova podržava dijalog, dok su najveća partija u opoziciji - Demokratski savez Kosova i pokret Samoopredeljenje protiv razgovora o političkim pitanjima sa Srbijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: