DSK traži smenu Atifete Jahjage

Šef poslaničke grupe i generalni sekretar Demokratskog saveza Kosova kaže da njegova stranka nije odustala od zahteva da predsednica Kosova podnese ostavku.

Izvor: B92

Subota, 29.09.2012.

12:12

Default images

Kako prenose kosovski mediji, Ismet Bećiri je kazao da DSK smatra da je ta ostavka preduslov za nastavak ustavnih reformi u delu koji se odnosi na način izbora i ovlašćenja predsednika Kosova.

S druge strane, Atifeta Jahjaga je nekoliko puta ponovila da neće podneti ostavku i da o primeni sporazuma kojim je došla na funkciju predsednika Kosova treba da se dogovore oni koji su sklopili sporazum.

Sporazumom lidera Demokratske partije Kosova (DPK), DSK i Alijanse novo Kosovo (ANK), postignutim uz posredovanje tadašnjeg američkog
ambasadora na Kosovu Kristofera Dela, bilo je predvidjeno da se šest meseci nakon usvajanja ustavnih promena zakažu izbori za predsednika
Kosova.

Iako se poziva na poštovanje sporazuma, DSK zahteva nešto što nije bilo predviđeno sporazumom - da predsednica podnese ostavku pre
usvanja ustavnih promena.

DSK smatra da je za nepoštovanje sporazuma najodgovorniji premijer Kosova Hašim Tači, koji je dao podršku mišljenju Ustavnog suda Kosova da se predlogom amandmana 10 na Ustav Kosova u suštini gaze ljudska prava i slobode. Oni su najavili da će premijera pozvati da pred Skupštinom Kosova odgovara zbog takvog ponašanja.

Predsednica Jahjaga je rekla da neće otići sa sadašnje funkcije dok se ne dogovore oni koji su je izabrali, dok je premijer Tači nekoliko puta ponovio da na Kosovu neće biti redovnih parlamentarnih izbora pre 2014. godine.

DSK traži da se na Kosovu 2013. godine istovremeno održe opštinski, parlamentarni i predsednički izbori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: