Novi ambasadori čekaju mandat

Većina naših ambasadora u velikim svetskim centrima ušla je u četvrtu godinu službovanja, pa se može očekivati da će uskoro biti vraćeni u zemlju.

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 29.09.2012.

21:59

Default images

Uobičajeni ambasadorski mandat od četiri godine, istina, može biti produžen bez ikakvih posebnih procedura, ali, kako saznajemo, to se sada neće dogoditi.

Ambasadori u Vašingtonu, Moskvi, Parizu i Berlinu postavljeni su u proleće i leto 2009. godine, dok je naš predstavnik u Londonu tamo otišao 2008. godine. Ambasador u Pekingu tamo je sedam godina.

"Dogovor oko najvažnijih diplomatskih mesta već je napravljen. Stranke vladajuće koalicije odredile su koji će svetski centar kome pripasti i ko će gde otići", kaže za "Novosti" dobar poznavalac prilika u našoj diplomatiji. Dodaje da se neće menjati kompletna diplomatska mreža i da promene ambasadora u "manje važnim državama" neće biti. U važne centre stranke će slati ljude od poverenja, dok će, kada za to dođe vreme, na ostala mesta otići karijerne diplomate.

Diplomate sa kojima smo razgovarali ocenjuju da postavljanje političkih ličnosti ne mora biti loše.

"Ambasador predstavlja oči, uši i usta svog šefa. Normalno je da ambasador u nekoj važnoj prestonici može telefonom da pozove svog šefa i pita za instrukcije", kaže Predrag Simić, bivši ambasador u Parizu.

I Ivan Vujačić, bivši amabasador u Vašingtonu, naglašava da postavljanje političkih ličnosti u važne gradove ne mora da bude loše, jer govore u ime samog državnog vrha.

"Diplomatija nije kao hirurgija pa ili znaš ili ne znaš da operišeš. Pod uslovom da zadovoljavaju kriterijume, da znaju jezik, istoriju i kulturu države u koju idu, politička pripadnost nije mana. Problem je kada se u sve moguće zemlje šalju ljudi po političkoj liniji, pa onda karijerne diplomate ne mogu od njih da dođu do izražaja", kaže Vujačić

List "Novosti" je već pisao da bi novi ambasador u Moskvi mogao da bude funkcioner SPS Petar Škundrić. Aktuelni ambasador u Rusiji Jelica Kurjak verovatno će biti među prvima koji će se vratiti u Srbiju. Osim što joj uskoro ističe manadat, nova vlast nije zadovoljna ni njenim radom.

"Jelica Kurjak je u ruskoj prestonici već 12 godina, najpre je radila kao politički savetnik, da bi 2008. bila imenovana za ambasadora. U diplomatskoj praksi, inače, nije uobičajeno da se "viši činovi" stiču neprekidnim službovanjem u istoj državi, pa joj "esnaf" i to upisuje kao negativnu ocenu", kaže sagovornik "Novosti", inače dobar poznavalac diplomatskih prilika u Moskvi.

Ukoliko mesto ambasadora u Rusiji odbije Petar Škundrić, pominje se ime Stanimira Vukićevića, sadašnjeg ambasadora u Zagrebu (tamo je već tri godine), koji je u prethodnom mandatu bio ambasador u Moskvi.

Skori povratak očekuje i Roksandu Ninčić, ambasadora pri EU u Briselu. Ona je, navodno, već dobila odluku po kojoj se postavlja na funkciju pomoćnika ministra spoljnih poslova za multilateralu.

Misije u 66 država

Srbija ima razgranatu diplomatsku mrežu - diplomatske i konzularne misije su u 66 država. Od toga u 46 zemalja na nivou ambasadora. Po dva konzulata i ambasadu imamo u Grčkoj, Italiji, Hrvatskoj i BiH. U Nemačkoj imamo ček pet konzulata. U Beču, uz ambasadora, rade dva konzula, ali i predstavnik u OEBS.

Najviše diplomata imamo u Francuskoj i Americi. Tako u SAD, pored ambasadora u Vašingtonu, postoje i konzulati u Čikagu i Njujorku, a imamo i predstavnika pri Misiji UN U Njujorku.

U Parizu su ambasador, predstavnik u Unesku i šef Kulturnog centra, a u Strazburu konzul i predstavnik pri Savetu Evrope.

U Briselu, pored ambasadora, imamo i svoje predstavnike pri EU i NATO. A u Švajcarskoj, osim ambasadora u Bernu i ambasadora pri UN u Ženevi, radi i konzulat u Cirihu. U većini ovih država imamo i počasne konzule. Na narezidencijalnoj osnovi misije rade u oko 100 država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: