Odložena odluka o Nati Mesarović

Ustavni sud Srbije na današnjoj sednici odložio je odluku o oceni ustavnosti inicijative za smenu predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2012.

14:28

Default images

Radi se samo o odluci za pokretanje postupka utvrđivanja propusta, a ne o smeni predsednice VKS Nate Mesarović. Ustavni sud odlučuje o tome da li ima osnova da se pokrene inicijativa za njenu smenu Nate Masarović, koja je podneta pre dve godine.

Reč je o inicijativi za ocenu ustavnosti izbora predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović krajem 2009. godine koja je Ustavnom sudu podneta pre dve godine. Inicijativa se odnosi na kršenje ustavne procedure prilikom imenovanja predsednika Vrhovnog kasacionog suda kao i sudija tog tela.

Inicijativa se odnosi na član 102. stav 5 Zaklona o sudijama koji glasi da se predsednik Vrhovnog kasacionog suda bira se u roku od 90 dana od dana konstituisanja Visokog saveta sudstva. Predsednika Vrhovnog kasacionog suda bira Narodna skupština, medju licima koja ispunjavaju uslove za izbor sudija toga suda, na predlog Visokog saveta sudstva, po pribavljenom mišljenju nadležnog odbora Narodne skupštine.

U Ustavu Srbije u članu 144. piše da predsednika Vrhovnog kasacionog suda, na predlog Visokog saveta sudstva, po pribavljenom mišljenju opšte sednice Vrhovnog kasacionog suda i nadležnog odbora Narodne skupštine, bira Narodna skupština.

Ustavni zakon u članu 7 propisuje da će izbor predsednika Vrhovnog kasacionog suda i prvi izbor sudija Vrhovnog kasacionog suda biti izvršen najkasnije u roku od 90 dana od dana konstituisanja Visokog saveta sudstva.

Visoki savet sudstva je konstituisan 07. aprila 2009. godine, dok je tek 11. novembra 2009. u Skupštini Srbije imenovan predsednik Vrhovnog kasacionog suda - Nata Mesarović, inače predsednica Visokog saveta sudstva.

Visoki savet sudstva je saopštio da je 17. decembra 2009. godine izabrao sudije Vrhovnog kasacionog suda koje su počele da rade tek 1. januara 2010. godine kada je počela sa radom izmenjena mreža sudova. To znači da je predsednica suda imenovana pre nego što je sam sud nastao.

Kako B92 nezvanično saznaje, predlog sudije izvestioca je da se prihvati inicjativa za ocenu ustavnosti izbora Nate Mesarović za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda.

Nata Mesarović nije želela da komentariše ovaj potez Ustavnog suda, ali je samo navela da je za nju paradoksalno da se postupak pokreće dve godine nakon podnošenja zahteva i to u danu kada u Beogradu boravi predsednik Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Selaković:

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je večeras da treba sačekati odluku Ustavnog suda Srbije o inicijativi za smenu predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović.

"Ustavni sud bi trebalo, i jedini može da da odgovor, da li je predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović izabrana na tu funkciju neustavno", rekao je Selaković za televiziju Pink.

Prema njegovim rečima inicijativa za njenu smenu postoji više od dve godine. Upitan koliki je uticaj politike na provosudje u Srbiji, Selaković je rekao da je on u prethodnom periodu bio značajan.

"Da tog uticaja nije bilo i da je pravosudje radilo rasterećeno, bez političkih pritisaka, ne bi bilo u stanju u kakvom jeste", istakao je Selaković. Prema njegovoj oceni, srpsko pravosudje je pre svega neefikasno, a loše stanje u pravosudju osećaju gradjani Srbije.

Ministar je naveo da je u budućem periodu potrebno ojačati rad Visokog saveta sudstva (VS S) i Državnog veća tužilaca (DVT) i stvoriti uslove da se ta tela bave pitanjima iz njihove nadležnosti.

"Potrebno je doneti jasne, čvrste i nedvosmislene kriterijume za procenu odnosno ocenu sposobnosti, dostojnosti i stručnosti sudija i tužilaca u njihovom postupanju", dodao je Selaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: