Sana: 12 mrtvih u sukobima

Najmanje 12 ljudi poginulo je u sukobima između pripadnika šiitskih plemena i ultrakonzervativnih sunita u severnoj jemenskoj pokrajini Amran.

Izvor: Tanjug

Subota, 22.09.2012.

22:42

Default images

U Jemenu već dugo traju tenzije između islamista salafista, koji pripadaju sunitskim muslimanima i bivšim pobunjenicima Havti, koji su šiiti. U sukobima je prošle godine poginulo najmanje 200 ljudi, preneo je AP.

Pobunjenička grupa Havti vodila je šestogodišnji rat protiv bivšeg predsednika Jemena Alija Abdulaha Saleha, sve dok 2010. nije sklopljeno primirje. Od kada je Saleh napustio mesto predsednika, Havti su stupili u savez sa njegovim pristalicama, kako bi porazili salafiste, članove opozicione stranke Islah. Današnji sukobi izbili su nedelju dana pošto je postavljen novi guverner pokrajine Amran, iz Islah partije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: