"Dogovori sa PR se mogu poništiti"

Bivši šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović kaže da Vlada nije obavezna da sprovodi do sada postignute dogovore s Prištinom.

Izvor: Beta

Subota, 22.09.2012.

23:12

Default images

Stefanović je naveo da vlada može da poništi uredbe i zaključke kojima ih je prethodna vlada potvrdjivala.

Povodom navoda da vlast mora da primenjuje postignute dogovore i da ne može da ih poništi, jer je reč o medjunarodnim sporazumima, Stefanović je rekao da on nije ništa potpisivao nego da je samo stavio jedan paraf na Tehnički protokol o administrativnim prelazima.

"Mi nismo potpisivali medjunarodne ugovore, jer da bi takvi ugovori bili potpisani moraju da ih zaključe subjekti medjunarodnog prava, u ovom slučaju Kosovo i Srbija. Takodje, takvi ugovori morali bi da budu usvojeni u Skupštini Srbije", rekao je Stefanović.

On je dodao da je sve dogovore s prištinskom delegacijom potvrdila prethodna vlada kroz donošenje uredbi i zaključaka koje su potpisivali ili bivši premijer premijer Mirko Cvetković ili njegov zamenik Ivica Dačić.

Stefanović je naveo da nova vlada sve te dokumente može da poništi, ali da smatra da su te odluke dobre i da ih ne treba poništavati, da su u skladu sa Ustavom Srbije, platformom o Kosovu i skupštinskim rezolucijama i da su donele više koristi nego štete.

"Medjutim, vladajuću koaliciju čekaju teški koraci, pa oni ovakvim navodima žele da skinu odgovornost sa sebe i u meni pronadju glavnog krivca", kazao je Stefanović.

On je rekao da ne postoje ni usmeni medjunarodni ugovori o kojima se govori u javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: