Srpski pronalazač prepušten sebi

Srbiju će na Svetskom kongresu genijalaca u Japanu predstavljati pronalazač Miloš Stanković ukoliko mu država pomogne, jer sam ne može da finansira taj put.

Izvor: B92

Subota, 22.09.2012.

11:38

Default images

Miloš Stanković je dobitnik oko sto svetskih priznanja, a između ostalog i ordena viteza Ruske međunarodne akademije nauka, čiji je i stalni član. Ipak, Milošev odlazak u Japan i dalje je neizvestan, jer je 28-godišnji genije nezaposlen, a od države ne dobija nikakvu podršku.

Priča o izumima kao što su eko-auspuh, indukciono grejanje ili filter za otklanjanje aerozagađenja u industriji počinje ovde.

"Inovacijama se bavim skoro deset godina, imam skoro 30 pronalazaka na kojima trenutno radim iz oblasti ekologije, zaštite životne sredine i energetike i uglavnom svi pronalasci potiču iz ove sobe, gde sam počeo svoju karijeru", kaže pronalazač Miloš Stanković.

Da su pronalasci priznati svedoče diplome na zidovima i medalje sa uglavnom međunarodnih takmičenja. Jedan od poslednjih Miloševih izuma mogao bi da donese olakšanje svima onima koji pate od alergija na ambroziju.

"To je uređaj koji eletrostatičkim putem odstranjuje neželjene delove biljke ili korov između ostalog i ambroziju, pošto sam se ja najviše fokusirao na to pošto najveći broj ljudi u celom svetu ima alergiju od ambrozije. Uređaj je jednostavan i praktičan i jeftin. Za razliku od hemijskih jedinjenja kojima se zagađuje i zemljište i hrana, uređaj je stvarno ekološki, rekao je Miloš.

To što još nijedan od pronalazaka nije došao da krajnjeg korisnika ne obeshrabruje ovog 28-godišnjaka.

"Taj put je suviše dugačak i puno investicija je potrebno za to. Ja nisam trenutno u toj situaciji da finanijski izguram do kraja projekat, ali trudim se da u saradnji sa međunarodnim institucijama dovedemo neke od pronalazaka na tržište", priznaje Miloš Stanković.

Do tada pokušava da pronađe posao jer pored povremene podrške opštine Zemun država do sada nije imala sluha za Miloševe uspehe. I dalje jedinu podršku dobija od porodice.

"Svih ovih deset godina mi kao porodica pomažemo Milošu u tim njegovim pronalascima i što se moralne podrške tiče i finansijske. Što se tiče države situacija je takva kakva je, tu nema nekih zamerki, ali mi smo više nego zadovoljni", kaže Novica Stanković, Milošev otac.

Porodica ipak nije u mogućnosti da finansira Milošev put u Japan, pa to da li će Srbija imati svog predstavnika na kongresu genija zavisi od podrške države. Ako ona i ovog puta izostane, jedno je sigurno, Miloš će kao i mnogi njegovi prethodnici karijeru nastaviti u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: