Napad na ambasadu izvela Al Kaida?

Vašington -- Bela kuća je saopštila da je u napad na konzulat SAD u Bengaziju, kada je ubijen ambasador Kris Stivens, umešana Al Kaida.

Izvor: Tanjug
Podeli

Vašington je ovaj napad okarakterisao kao teroristički akt i saopštio da postoje obaveštajni podaci da je umešana Al Kaida, prenose agencije.

Portparol Bele kuće Džej Karni kaže da istraga i dalje traje, ali da je jasno da je u pitanju teroristički napad.

Karni nije pojasnio da li američka administracija ima podatke da je napad pripreman ranije.

U međuvremenu, državna sekretarka Hilari Klinton, saopštila da je oformila "odbor za preispitivanje odgovornosti" koji će istražiti okolnosti napada na američki konzulat u Bengaziju.

Klintonova je novinarima rekla da će odbor voditi Tomas Pikering, penzionisani visoki američki diplomata, koji je služio u Rusiji, Indiji, Izraelu, El Salvadoru, Nigeriji, Jordanu i misiji SAD u Ujedinjenim nacijama, preneo je Rojters.

Američki zvaničnici su prethodnih dana iznosili različite podatke o motivima napada na konzulat u Bengaziju.

Tako je direktor američkog Centra za borbu protiv terorizma Metju Olsen rekao da je malo verovatno da je Stivens sa svojim saradnicima slučajno ubijen tokom protesta, iznevši stav da je u pitanju teroristički napad.

Suprotno mišljenje je iznela američka ambasadorka u UN Suzan Rajs, rekavši pre par dana da obaveštajni podaci govore da je došlo do spontanog okupljanja demonstranata ispred konzulata u Bengaziju, da bi kasnije to iskoristili ekstremisti koji su napali zgradu i ubili ambasadora i trojicu njegovih saradnika.

Republikanci su oštro reagovali na izjavu Rajsove, ocenivši da ona na taj način amnestira teroriste.

Svet

strana 1 od 12985 idi na stranu