Čuvari zatvora pomogli u bekstvu?

Meksiko Siti -- Sud u Meksiku naložio je hapšenje 16 čuvara i zvaničnika u zatvoru Pjedras Negras u blizini granice sa SAD iz kojeg je dan ranije pobeglo oko 130 zatvorenika.

Izvor: Tanjug
Podeli

Sudija je odredio da oni treba da provedu 40 dana u nekoj vrsti kućnog pritvora dok eventualno ne budu protiv njih podignute optužnice, prenosi AP.

Za organizovanje jučerašnjeg bekstva više od 130 zatvorenika meksičke vlasti su danas osumnjičile narko-kartel Zetas, koji time nastoji da popuni svoje redove, nakon pretrpljenih gubitaka od rivalskog klana.

Sudija je saopštio da postoje uverljivi dokazi da su zatvorski čuvari i zvaničnici pomogli u organizovanju bekstva.

Iz meksičkog zatvora Pjedras Negras je pobegao 131 zatvorenik, kroz tunel koji su zatvorenici iskopali u stolarskoj radionici.

Pjedras Negraz se graniči sa američkim gradom Igl Pasom, te je o bekstvu odmah obaveštena i američka vlast, koja je podigla na viši nivo budnost na graničnom prelazu.

Tunel kroz koji su zatvorenici pobegli bio je 2,90 metara dubok, 1,20 metara širok i sedam metara dugačak.

Predsednik Felipe Kalderon juče je na svom nalogu na Tviteru napisao da je bekstvo iz zatvora "za žaljenje" i da "ranjivost državnih institucija za očuvanje reda mora da bude otklonjena".

U Meksiku je od 2010. godine bilo više slučajeva masovnog bekstva, a najveće se dogodilo u decembru 2010. godine, kada je 141 zatvorenik pobegao iz zatvora Nuevo Laredo, na severoistoku zemlje.

Svet

strana 1 od 12975 idi na stranu