Srbija plaća za zaplenu vojnika JNA

Nakon 10 godina suđenja, Apelacioni sud u Beogradu doneo je pravosnažnu presudu u korist Ivice Bačića iz Splita, kom su 1991. pripadnici JNA oduzeli imovinu.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Četvrtak, 20.09.2012.

01:01

Default images

Naime, Bačića su 3. novembra 1991. uhapsili vojnici JNA, pa je završio u kninskom zatvoru kao pripadnik ZNG-a zbog sumnje da je dezerter i špijun.

Inače, on je 26. jula iste godine kao podoficir JNA prešao u redove HV-a.

Bačiću su prilikom hapšenja bili oduzeti automobil reno 19, radio-stanica, pasoš, kasetofon s dve kasete i kožna torba s ličnim stvarima, kako je sve pedantno navedeno o potvrdi o oduzimanju predmeta koju je tada ispunio Milorad Grubač, "ovlašćeni starešina organa bezbednosti".

Prema presudi Apelacionog suda u Beogradu, Bačiću moraju biti nadoknađeni i automobil i svi oduzeti predmeti, piše "Slobodna Dalmacija".

Potvrdu koju je tada dobio od “ovlašćenog starešine” Bačić je, tokom boravka u kninskom zatvoru, sakrio u čizmu. U čizmi je i poneo na razmenu zarobljenika u Pakovu Selu 2. decembra 1991. godine, kada je oslobođen.

Pravni postupak pokrenuo je još za vreme rata i pre uspostavljanja diplomatskih odnosa, 1994. godine, podneskom odeljenju Vlade RH u Beogradu. Proces je počeo zahtevom za nagodbu 2002. godine i, nakon 10 godina, dobio je svoju satisfakciju. Ono što se činilo nemogućim pošlo mu je za rukom.

Uspeo je pred sud u Beogradu, kao svedoka, da dovede i “starešinu organa bezbednosti”, Milorada Grubača, za kog su vlasti Republike Srbije tvrdile da ga ne mogu pronaći, piše "Slobodna Dalmacija". Grubač, oficir JNA, u potpunosti je potvrdio sve navode Ivice Bačića. Naime, kako se sve dešavalo na teritoriji tada proglašene Krajine, u sudu se postavilo pitanje u čije ime je Grubač oduzeo stvari – u ime JNA ili RSK. A u Grubačevoj vojnoj knjižici jasno je pisalo da je tada bio pripadnik JNA.

“Kad mi je oduzet auto, zarekao sam se da ću isterati pravdu i, evo, uspeo sam”, kaže Bačić. “Nije bilo lako, trebalo je mnogo puta putovati gore na sud, pronaći svedoke, Grubača, a i prethodnog vlasnika automobila.”

“Ali, eto, to je bilo čisto stvar dalmatinske upornosti. Ono što je važno jeste da je Apelacioni sud utvrdio da je Srbija naslednica bivše JNA, što otvara mogućnost i drugima da krenu mojim putem”, kaže Bačić.

Prijatno ga je iznenadila, kaže, ažurnost srpskih sudova, koji su uvek brzo i adekvatno reagovali na svaki njegov zahtev, pitanje ili podnesak.

Tokom suđenja bilo je vremena i za šalu. Tako je Bačić, nakon što je utvrđeno da Vojska Srbije nema u posedu njegov automobil, predložio da mu prebiju dug jednim − tenkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: