Oslobođen za paljenje ambasade

Viši sud u Beogradu oslobodio je Milana Živanovića optužbi za izazivanje opšte opasnosti zbog paljenja Ambasade SAD u Beogradu 21. februara 2008. godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2012.

14:18

Default images

On je, međutim, osuđen na godinu dana zatvora zbog krađe predmeta iz zgrade ambasade.

Sudija Milan Londrović je rekao da nema dokaza na osnovu kojih bi sud pouzdano mogao da utvrdi da je Živanović sam ili u grupi učestvovao u paljenju zgrade ambasade.

Sudija Milan Londrović rekao je da je sud utvrdio da je Živanović tog dana nakon skupa "Kosovo je Srbija" došao do zgrade ambasade, popeo se požarnim stepenicama u zgradu i iz jedne kancelarije ukrao kožnu jaknu u vrednosti od 1.000 dinara, punjač za baterije u vrednosti od 50 dinara i rukavice od 400 dinara, koji su pripadali službeniku ambasade B. L.

Milana Živanovića (24) student treće godine Ekonomskog fakulteta bio je optužen da je učestvovao u paljenju zgrade Američke ambasade u Ulici kneza Miloša u centru Beograda.

Sud je prilikom odmeravanja kazne imao u vidu da Živanović nije ranije osuđivan i da mu je bila smanjena uračunljivost, ali ne bitno, naveo je sudija. Živanović je osuđen za krivično delo teška krađa, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Kožna jakna koju je uzeo procenjena je na hiljadu dinara, punjač na 50 dinara, dok su rukavice vredne 400 dinara.

“Moram da kažem da sam generalno zadovoljan presudom pošto se Milan Živanović u ovom postupku branio istinom, a istina je ta da je na kritičnom mestu i u kritično vreme bio isključivo vođen razlozima jakog partiotizma,” kaže Živanovićev branilac, Bane Jane i dodao: “Radi se o jakni izuzetno male vrednosti, koja se kod njega zadesila jer je hteo da se zaštiti od hladnoće.”

Živanović, kao i Više tužilaštvo u Beogradu, imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu na ovu presudu u roku od 15 dana, po prijemu pisanog otpravka presude.

U Višem tužilaštvu potvrđeno je za B92 da će se žaliti na ovu presudu.

Ceo proces pratila je i Incijativa mladih za ljudska prava. Nisu zadovoljni trasparentnošću ovog slučaja.

“Nismo imali mogućnost da pristupimo izricanju presude i da čujemo presudu. Drugo inicijativa mladih za ljudska prava ceni da je kazna nezadovoljavaća, da je suviše niska,” kaže Marko Ilić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Podsetimo, 21. februara 2008. ispred Doma Narodne skupštine je održan miting "Kosovo je Srbija", a nakon njega i moleban za Kosovo u Hramu Svetog Save.

Nakon skupa došlo je do nereda u Beogradu u kojima je zapaljena zgrada ambasade SAD i tom prilikom je poginuo demonstrant Zoran Vujović. Ruinirane su zgrade diplomatskih predstavništava, ekspoziture stranih banaka, prodavnica, objekata Mekdonaldsa, polomljeni izlozi, semafori, žardinjere i opljačkane trgovine. Te noći su privedene 192 osobe.

Ambasada SAD: Odgovorne dovesti pred lice pravde

Izricanju presude prisustvovali su i predstavnici američke ambasade u Beogradu. Ovo, po svemu sudeći, neće biti i jedini sudski proces za paljenje ambasade, jer je Tužilaštvo 10. jula podiglo optužnicu protiv 12 osoba.

Ambasada SAD saopštila je večeras da je važno nastaviti sa naporima kako bi se odgovorni u bilo kom pogledu za tu paljevinu doveli pred lice pravde.

Ambasada SAD navodi u saopštenju da je "primila k znanju prvu presudu vezanu za napade na zgradu Ambasade SAD u februaru 2008. godine, koji su doveli do paljenja ambasade i smrti jednog gradjanina Srbije".

"Naglašavamo da je važno nastaviti sa naporima da se oni koji su naredili, ili na bilo koji način podržali ovaj krajnje nasilan čin, uključujući i one koji su u vlasti, dovedu pred lice pravde", navodi se u saopstenju.

Ambasada navodi i da će nastaviti da prati " tok žalbi u ovom slučaju, posebno onih koje se odnose na mnogo ozbiljniju optužbu, a od koje je sud oslobodio optuženog".

Uz postojeću istragu o ubistvu američkih državaljana Ilira, Mehmeta i Argona Bitićija koje se dogodilo 1999. godine, "dovođenje odgovornih za paljenje Ambasade pred lice pravde je jedan od naših najvećih prioriteta", navodi se u saopštenju.

"Nastavićemo da blisko saradjujemo sa vlastima u Srbiji u procesu istrage, uključujući glavnog tužioca i policiju, i veoma cenimo što poklanjaju pažnju ovom važnom slučaju", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

201 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: