Tetovo: Zbog albanske himne na sud

Tetovo -- Tužilaštvo u Tetovu pokrenulo je postupak za otkrivanje odgovornog za intoniranje himne Albanije na početku školske godine na državnom Univerzitetu u Tetovu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Državni tužilac Ljupčo Švrgovski je izjavio makedonskim medijima da će tužilaštvo u Tetovu, na osnovu preslušanog snimka formulisati novi predmet za krivično delo izazivanje rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Biće ispitano ko je bio organizator proslave prvog akademskog časa na ovom univerzitetu u prošli ponedeljak i po čijem nalogu je intonirana albanska himna.

Tužilaštvo će tražiti od MUP-a da obezbedi informaciju o tome koja osoba je odgovorna za puštanje himne. Tražiće se i drugi dokazi kao što je snimak kamera koji su registrovale prepuni amfiteatar tetovskog univerziteta gde je, u prisustvu zamenika ministra za obrazovanje Safeta Nezirija, odjekivala himna druge države.

Neziri je u ponedeljak izjavio da se ne radi o himni Albanije, već da je to himna albanske zastave i da to ne predstavlja provokaciju na etničkoj osnovi.

Region

strana 1 od 3453 idi na stranu