Ukida se JP Nuklearni objekti?

Rukovodstvo JP Nuklearni objekti Srbije osudilo je najavu ukidanja tog javnog preduzeća i osnivanje Zavoda za nuklearnu sigurnost i bezbednost, piše "Danas".

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2012.

08:28

Default images

U JP NOS smatraju da će to uneti dodatnu "zbrku" u poslovanju Instituta "Vinča".

V.d. direktora NOS Jagoš Raičević kaže za "Danas" da ne razume hitnost postupka kojim se predlog izmene zakona već našao u skupštinskoj proceduri, kao ni zašto se umesto preduzeća u kojem rade naučnici osniva Zavod.

On podseća da se Institut za nuklearne nauke "Vinča“ podelio na dva dela osnivanjem JP NOS, 2009. godine, što je dodatno zakomplikovalo posao, jer nadležnosti nisu do kraja podeljene i razjašnjene.

"Mnogi naučnici prešli su iz Instituta Vinča u tada osnovano javno preduzeće. Briga oko reaktora u kojem ima nuklearnog materijala, kao i oko nuklearnih skladišta, spala je u nadležnost NOS. Novo skladište za radioaktivni otpad, Hangar 3, ima sve dozvole i potpuno je spremno za otvaranje, ali zbog komplikovanih papiroloških procedura između ministarstava, Vinče i NOS, nikako da počne sa radom", ukazuje Raičević.

On nema objašnjenje zašto nove vlasti žele da ukinu NOS i umesto njega osnuju zavod, što bi, prema njegovim rečima, dodatno zakomplikovalo procedure i poslovanje.

"Kako koja vlast dođe, deluje kao izgubljena u prevodu. Problem sa predloženim izmenama Zakona o zaštiti od junizujućeg zračenja nije samo činjenica da je donet na brzinu, bez konsultacije struke, već da ga je predložilo Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, koje nije nadležno", ukazuje Raičević.

On objašnjava da prema Zakonu o ministarstvima, Ministarstvo energetike nije nadležno za oblast nuklearne sigurnosti i upravljanje radioaktivnim otpadom, već je to Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, "te ovaj Predlog zakona ne može biti validan bez izmene Zakona o ministarstvima“.

Prema našeg sagovornika "Danasa", među predlagačima novog zakona nalaze se i bivši rukovodioci NOS, protiv kojih je samo preduzeće podnelo krivične prijave za nezakonite radnje u vezi javnih nabavki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: