Prekinuta sednica, nastavak danas

Skupština Srbije završila osmočasovnu debatu o paketu zakona namenjenih fiskalnoj konsolidaciji, a rasprava će biti nastavljena danas.

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2012.

15:21

Default images

Poslanici bi sutra, nakon što završe debatu o setu 24 zakona, čiji je cilj trajno zaustavljanje rasta budžetskog deficita Srbije, trebalo da pređu na razmatranje rebalansa budžeta za ovu godinu.

Poslanici opozicije su izneli kritike na predložene mere, ocenjujući da one neće dati željene rezultate, jer su kratkoročne i parcijalne.

Uoči rasprave o predlogu rebalansa budžeta, koja bi trebalo da počne pošto poslanici razmotre paket finansijskih zakona, podršku vladinim merama fiskalne konsolidacije najavili su članice vladajuće koalicije, dok niko iz opozicije za sada nije obećao da će podržati te fiskalne mere.

Na primedbe opozicije najviše je odgovarao ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, koji je i predstavio zakone, a opozicionari su mu zamerili što je najveći deo rasprave potrošen na njegov govor i odgovore poslanicima.

Demokrata Janko Veselinović je Dinkiću zamerio što je najveći deo dosadašnje rasprave potrošio da se „slika za medije“ i na taj način opravda povećanje PDV i „populističke mere“.

Jedan od najoštrijih kritičara bio je lider liberala Čedomir Jovanović, koji smatra da je visoki javni dug i deficit, kao i mogući bankrot države posledica godinama vođenje loše ekonosmke politike, kao i da je Dinkić posebno odgovoran za rast javnog duga.

On je ocenio da rebalans budžeta samo produbljuje “spiralu haosa” u kojoj se srpska ekonomija nalazi i istakao da je veći deo aktulene vlade, koji je i protekle četiri godine vodio zemlju, odgovoran za takvo stanje.

Odgovarajući na kritike LDP, Dinkić je rekao da je bitna promena u načinu rada aktuelne vlade u odnosu na prethodne mnogo veća displiplina, bolja koordinacija i efikasnije sprovođenje mera.

"Vlada je otvorena za kritike, da li je za 45 dana moglo više da se uradi, verovatno da je moglo, da li smo uradili više od prethodne garniture, jesmo i potrebno je još više", rekao je Dinkić.

Predložene mere vlade, prema rečima poslanika SDPS su dobre i neminovne iako neke nepopularne.

Poslanik te stranke Ivan Bauer rekao je da su predložene mere fiskalne konsolidacije dobre, jer povećavaju budžetske prihode, dok neke od njih pogađaju najsiromašnije, kao što je povećanje PDV i akciza, ali su neminovnost.

Stoga je, prema Baueru, vlada morala da probege merama koje će zaštiti najiromašnjije slojeve stanovništva, a to su 13. penzija i subvencije poljoprivrednicima.

Socijalista Branko Ružić je kazao da će SPS podržati rebalans budžeta i mere za koje očekuje da dovedu do ozdravljenja javnih finansija, dovođenje javnog duga u zakonite okvire i smanjenje deficita.

S druge strane, šef opozicione poslaničke grupe SVM Balint Pastor je kazao da poslanici te stranke neće prihvatiti predlog rebalansa budzeta.

Kako je objasnio, veći problem od rebalansa budžeta je predlog izmena zakona o budžetskom sistemu koje će onemogućiti da se izračuna koliki su prihodi Vojvodine i koliko bi ta pokrajina trebalo da dobije od republičkog budžeta.

Šef poslaničke grupe URS Vladimir Ilić kaže da rebalansom budžeta niko ne može da bude u potpunosti zadovoljan, ali da je to svakako korak dalje od ivice provalije na kojoj se Srbija nalazi.

Prema njegovom mišljenju, rebalans budžeta je slika i pokazatelj zatečenog stanja u buđzetu - prazne kase i obaveza koje je neophodno ispuniti.
Iako smatra da je politika vlade na sređivanju finansija na dobrom kursu, šef poslanika SPO Aleksandar Jugović navodi da to nije dovoljno, jer treba suštinski reformisati javni sektor, dok su mere poput povećanja PDV kratkoročnog efekta.

Jugović smatra i da bi umesto toga država trebalo da oporezuje krupni kapital i tajkune koji su se obogastili “na leđima građana” pitajući ministra finansija da li je tačno da tajkuni državi duguju 5,5 milijardi evra.

Ne navodeći da li će podržati predložene zakone, poslanik DSS Nenad Popović je rekao da bi planirano smanjenje budžetskog deficita na 3,5 odsto BDP-a u narednoj godini, koje je najavljeno, bilo izvanredno, što je optimistična najava.

Za takve rezove budžetskog deficita, kako ističe, biće potrebna hrabrost, jer će oni biti praćeni sučeljavanjima sa drugim ministarstvima i strankama. Bivši premijer i ministar finansija Mirko Cvetković, požurio je da ne zakasni na sednicu Odbora na kojoj je predstavljanje predloga rebalansa koji je spremio novi ministar finansija. Pozdravio se sa članovima Fiskalnog saveta, ali ne i sa Mlađanom Dinkićem.

Pažljivo je slušao objašnjenje novih mera, rebalansa, ali i zamerke koje su mu i danas, ali i prethodnih dana upućene o zatečenom stanju u javnim finansijama i velikom dugu.

"Zato vas molim vrlo precizno da nam date podatke kako bi sa njima i mi mogli da operišemo, koliki ste deficit uzeli koliki ste BDP uzeli i za koji period pa ste došli do cifte od 7, 1 odsto", tražio je pojašnjenja Mirko Cvetković.
Foto: Tanjug, Arhiva
Red pohvala, red zamerki Fiskalnog saveta, ali je konačna ocena ipak bila nezadovoljavajuća.

"Mi smo nažalost ovaj rebalans ocenili negativno jer on povećava deficit budžeta umesto da ga smanji. Mi smo pokušali, nismo u tome uspeli, da ocenjujemo samo ono što se odnosi na rebalans sve što je prethodna vlast uradila, mi smo uračunali pa odatle ocenjivali dalje. Po nama poreski paket daje značajne uštede, ali su se rashodi povećali", rekao je na sednici Odbora predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

"Nama se čini da bi uštede mogle da budu napravljene na subvencijama i budžetskim kreditima privredi, jer su oni skočili sa 10,5 milijardi na 21-22 milijarde dinara", rekao je Petrović. On je ocenio i da je subvencije za poljoprivredu trebalo jasnije prikazati - šta je jednokratna subvencija zbog suše, a šta je sistemski, i napomenuo da nekontrolisano rastu rashodi na lokalnom nivou, i da su plate u pojedinim ministarstvima, kao što je MUP, neopravdano povećane.

Šef poslaničke grupe DS Dragoljub Mićunović je jutros gostujući u Kažiprstu B92 rekao da njegova stranka neće podržati rebalans budžeta.

Predstavnici SDPS ocenili su da je rebalans budžeta iznuđen stanjem u državi, ali da će ga oni podržati uz određene predloge kako da se izmenom poreza bolje puni prihodna strana budžeta, i da se smanji broj osoba na koje se ne odnosi ograničenje zarada.

Poslanik SPS Zoran Kasalović rekao je da će ta stranka podržati predlog rebalansa budžeta i prateće mere.

Poslanik LDP Bojan Đurić najavio je da ta stranka neće glasati za predlog rebalansa budžeta, niti za izmene Zakona o PDV-u, ali da će podržati one zakone koji se odnose na ukidanje parafiskalnih nameta i uređivanje poreske administracije.

On je ocenio da su rebalans i prateći zakoni visoka cena političkog ponašanja u i ovoj godini kada je u predizbornom periodu trošeno više i to su činile sve stranke u prethodnoj vladi.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je danas da poslanici SVM neće prihvatiti predlog rebalansa budžeta Srbije.

Pastor je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je veći problem od rebalansa budžeta predlog izmena zakona o budžetskom sistemu koje će, kako je rekao, u potpunosti onemogućiti da se izračuna koliki su prihodi Vojvodine i koliko bi ta pokrajina trebalo da dobije od republičkog budžeta.

Prema njegovim rečima, SVM je predložila amadman - da metodologija računanja prihoda ostane stara i apelovao na ministra finansija da prihvati taj amandman.

Poslanička grupa Srpskog pokreta obnove - Demohrišćanske stranke Srbije neće podržati predloženi rebalans ovogodišnjeg budžeta i predložene mere vlade, rekao je šef poslaničke grupe SPO DHS S Aleksandar Jugović.

Čak 36 tačaka na dnevnom redu

Na dnevnom redu sednice koja je počela danas je 36 tačaka među kojima su izmene zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, porez na dodatnu vrednost, o dohotku građana, o akcizama, o duvanu, o republičkim administrativnim taksama, o fiskalnim kasama, o finansiranju lokalne samouprave, o turizmu, o privatizaciji i o obaveznom osiguranju u saobraćaju.

Takođe, poslanici će da raspravljaju i o zaštiti od jonizujućeg zračenja i o nuklearnoj sigurnosti, o prestanku važenja zakona o Fondu za zaštitu životne sredine, o hemikalijama, o vodama, šumama, stočarstvu, o vinu, o veterinarstvu, o sudskim taksama, o vazdušnom saobraćaju, o javnim putevima, o vanrednim situacijama i o energetici.

Opšta stopa PDV-a se od oktobra povećava sa 18 na 20 odsto, dok je na sve životne namirnice zadržana snižena stopa tog poreza od osam odsto.

Na dnevnom redu sednice kao 25. tačka je predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, koji predviđa prihode od 829,6 milijardi dinara, rashode od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto BDP i prateći zakoni.

Takođe, na dnevnom redu je i predlog za izbor viceguvernera Narodne banke Srbije i Predlog odluke o izboru Saveta Državne revizorske institucije, o čemu će poslanici debatovati u predstojećim danima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: