Komunalni policajac tukao putnika

Na Jutjubu se pojavio snimak na kom se vidi kako komunalni policajac tuče putnika u autobusu GSB-a koji je odbio da napusti vozilo jer nije imao kartu.

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2012.

15:44

Default images

Iako se na snimku ne čuje najbolje šta policajac i građanin pričaju, odlično se vidi kako komunalni policajac udara mladića koji se drži za šipku.

"Putnik je zatečen bez karte, odbio je da napusti vozilo i ponudio je ličnu kartu. Kako je u pitanju državljanin Crne Gore, Bus plus kontrolori prepuštaju posao kolegama iz komunalne policije", navodi se u objašnjenju ispod snimka.

Tada počinje najpre verbalna rasprava između komunalnog policajca i čoveka koji se čvrsto drži za rukohvat autobusa, ne pružajući nikakav drugi vid otpora, a zatim ga policajac i udara.

"Pokušao da uđem na zadnja vrata, ali tu je bila ogromna gužva, pa sam otišao na treća vrata, tu su bili pripadnici bus-plusa, tu je počela čarka nisu mi dozvolili da uđem, počeli smo da se čarkamo i uleteli su saobraćajni policajci, ja sam ušao unutra. Oni su počeli da me izbacuju, da me vuku ja sam onda rekao nemate pravo da me izbacite i ne možete fizički onda je on rekao „je l ne mogu“ i ostalo ste videli na snimku", rekao je pretučeni putnik Dražen Cimbaljević za B92.

Prema Draženovim rečima, jedan od komunalnih policajaca je zatim pozvao policiju, pa su svi učesnici incidenta otišli u najbližu stanicu i dali izjave. On namerava da protiv policajca koji ga je udarao, podnese krivičnu prijavu. I u gradskom veću očekuju da odgovorni budu kažnjeni i to pošto budu utvrđene sve okolnosti inicidenta.

Željko Ožegović, član gradskog veća kaže da će se tek utvrditi šta se desilo i da će biti predmet istrage o kojim komunalnim policajcima se radi.

"Ono što će sigurno grad Beograd insistirati je da se ovaj postupak sprovede do kraja i utvrde sve okolnosti, da se vidi da li je bilo postupanja u okviru zakona, da li je bilo prekoračenja ovlašćenja i na osnovu toga će se preduzeti dalje mere", rekao je Ožegović za B92.

Komunalna policija dnevno obavi od 100.000 do 120.000 pregleda, rekao je Ožegović i dodao da je situacija sa snimka "ekstremni slučaj".

Načelnica Komunalne policije Gorjana Obrenović rekla je za agenciju Beta da je zatražila izveštaj i službenu belešku o tom slučaju i da će sutra imati precizne informacije o incidentu.

Ona je istakla da ne može kao načelnik komunalne policije da na osnovu video snimka daje svoj sud.

Koja su ovlašćenja komunalne policije?

Da bi komunalni policajac uspešno obavio svoju dužnost, na raspolaganje su mu stavljena različita ovlašćenja – od usmenog upozorenja do podnošenja prekršajnih i krivičnih prijava, ali su jasno propisani uslovi pod kojima može da upotrebi svako od tih sredstava, navodi sajt upravusi.rs.

Komunalni policajac može da koristi fizičku snagu, službenu palicu (pendrek) i „sredstva za vezivanje” (lisice i slične stvari), i to u sledećim uslovima:
  • fizičku snagu i službenu palicu samo ako ne može na drugi način da odbrani sebe ili nekog drugog;
  • sredstva za vezivanje samo ako pokušavaš da pobegneš ili pružaš otpor (a u pružanje otpora se računa i kad ne postupiš kako ti je naredio).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

770 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: