J. Sudan: Raste broj žrtava nesreće

Vojska Južnog Sudana saopštila je da je porastao broj žrtava, na 40, u prošlonedeljnoj "prijateljskoj vatri" kada je vojska, greškom, gađala svoj rečni brod.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.09.2012.

21:52

Default images

Portparol SPLA Filip Aguer rekao je da broj žrtava porastao na 40, u prošlonedeljnom incidentu dok je brod prevozio vojnike rekom Nil od Meluta ka Malakali u južnosudanskoj državi Gornji Nil.

Vojska je pokrenula istragu pošto posada rečnog vojnog broda "nije jasno komunicirala sa SPLA o svojim kretanjima", navela je agencija AFP.

"Komandant broda je napravio veliku grešku. Brod je krenuo kasno, nije bilo informacija unapred o prolasku (rečnog vojnog broda) pored stanice, a SPLA je dobila naređenje da se ne putuju posle 18 sati i da se uplovi u najbližu stanicu i čeka da se razdani", rekao je Aguer.

Vojnici s kopna su ispalili upozoravajući metak u vazduh u sredu prošle nedelje i kada se brod sa 170 vojnika nije zaustavio u rečnom kontrolnom punktu u Lulu, snage SPLA su ispalile granatu po sopstvenom brodu i brod je potonuo u reku.

Prema poslednjim izveštajima, 27 tela je izvađeno iz reke.

AFP navodi da su jake tenzije u graničnim područjima sa Sudanom i da je brod SPLA "zamenjen sa neprijateljskim provilom" u oblasti gde operišu pobunjeničke grupe koje podržava Kartum (Sudan).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: