"Pozitivan izveštaj o Makedoniji"

Skoplje -- Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File u Skoplju izjavio je da očekuje pozitivan izveštaj Evropske komisije o napretku Makedonije na putu ka EU.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je pohvalio ono što je urađeno tokom reformskog procesa koji proizlazi iz visokog pristupnog dijaloga. Na pitanje da li pozitivan izveštaj automatski znači i početak pregovora o članstvu, File je istakao da je to politička odluka koju donose sve članice EU.

Na konferenciji za novinare nakon susreta sa Fileom, makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je da Makedonija očekuje da u izveštaju bude prepoznat rad i posvećenost Vlade, kao i dobijanje datuma za početak pregovora i što pre početak pristupnih pregovora.

Povodom političke krize u vladinoj koaliciji, File je danas političkim strankama poručio da politička stabilnost treba da bude važnija od etničkog pitanja i da od toga zavisi evrointegracijski put zemlje.

Ovo je treća poseta evrokomesara Filea Makedoniji ove godine, u okviru započetog pristupnog dijaloga na visokom nivou između Makedonije u EU.

Region

strana 1 od 3452 idi na stranu