Formirana Alijansa Desna Rumunija

Bukurešt -- U Bukureštu formirana predizborna Alijansa Desna Rumunija koju čine Demokratska liberalna partija, Građanska snaga i Nacionalna seljačka demohrišćanska partija.

Izvor: Beta
Podeli

Glavni i jedini cilj Alijanse Desna Rumunija je da na parlamentarnim izborima 9. decembra pobedi Socijal-liberalnu uniju (USL), koju čine Socijaldemokratska partija (PSD) i Nacionalna liberalna partija (PNL) i koje se nalaze na vlasti od kraja aprila.

Demokratska liberalna partija (PDL), koja podržava predsednika Trajana Baseskua, nalazi se na desnom centru i članica je grupe narodnjaka u Evropskom parlamentu (PPE). Bila je na vlasti od 2004. do 2007. i od 2008. do maja 2012, kada je izgubila parlamentarnu većinu, a njen rejting je u stalnom padu. Lider te partije je Vasile Blaga.

Građanska snaga je nova partija desnog centra, koju je osnovao bivši premijer Mihaj Razvan Ungureanu koji je vladao samo 78 dana, a oborila ga je 27. aprila nova parlamentarna većina koja sada vlada.

Nacionalna seljačka demohrišćanska partija (PNTCD) je rumunska istorijska partija čiji su lideri proveli mnoge godine u komunističkim zatvorima i bila je na vlasti od 1997. do 2000, a posle toga više nije uspela da uđe u parlament. Njen lider je sada mladi advokat Aurelian Pavelesku.

Lideri Desne Rumunije izjavili su da su se ujedinili u Alijansi jer je "Rumuniji potreban desni centar koji će se boriti protiv "'socijalističke levice'" i za "evropski put zemlje".

Predizborna kampanja za parlamentarne izbore biće svakako vrlo oštra, jer je trenutno velika razlika što se tiče poverenja građana između USL i partija koje čine Desnu Rumuniju, ocenjuju analitičari.

Politička situacija u Rumuniji je burna od januara ove godine kada su počeli protesti na kojima je svake večeri tražena Baseskuova ostavka, što ga je primoralo da smeni vladu Emila Boka koju je on imenovao i praktično vodio.

Basesku je u februaru imenovao vladu Mihaja Razvana Ungureanua, koji je do tada bio šef Tajne kontraobaveštajne službe (SIE), ali je posle 78 dana tu vladu oborila nova parlamentarna većina.

Predsednik Rumunije je tada bio primoran da protiv svoje volje imenuje vladu Viktora Ponte.

Mira u zemlji nije bilo ni posle toga jer je nova parlamentarna većina od 3. do 6. jula suspendovala predsednika Baseskua i predsednike Senata i Poslaničkog doma.

Basesku i poslanici u Evropskom parlamentu njegove PDL su počeli kampanju protiv Pontine vlade i zapravo bombardovali evropske zvaničnike informacijama da je u Rumuniji izvršen državni udar, da se ne poštuje Ustav, Ustavni sud, pravosuđe, da se uništava demokratija, da se udaljuje od Evrope.

Brisel se odazvao i počeo oštro da napada nove rumunske vlasti.

Referendum o smenjivanju Baseskua održan je 29. jula, na kojem je 7,4 miliona građana glasalo protiv njega, ali je i pored toga Ustavni sud 21. avgusta poništio referendum zbog toga što na njemu nije glasalo potrebnih 50 odsto birača upisanih u birački spisak, već oko 47 odsto.

Basesku se vratio u Palatu Kotročeni 27. avgusta, od kada svaki dan posle 18.00 stotine Rumuna izlaze na protestne šetnje oko te palate i traže njegovu ostavku.

Region

strana 1 od 3522 idi na stranu