"Razdvojiti pravosuđe od politike"

Beograd -- Ministar pravde Nikola Selaković ponovio je da neće biti reforme "reforme pravosuđa" već će biti otklonjene njene greške, mahom izmenama aktuelnih zakona.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Mi treba da nastavimo sa novim reformskim kursom koji je započet. Postoje dobre stvari, ali ne mogu da dođu do izražaja od onih koje to nisu", rekao je Selaković za RTS.

Osvrćući se na uslove Nemačke koje Srbije treba da ispuni da bi započela pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, među kojima je i reforma pravosuđa, Selaković je rekao da su njihovi zahtevi "jasni".

Nemačka, prema njegovim rečima, traži nezavisnost sudstva, a to podrazumeva "pravosuđe oslobođeno političkih pritisaka, pravičnost, efikasnost i naravno odgovornost", naveo je ministar i u tom kontekstu najavio izmene i dopune 10 ključnih pravosudnih zakona.

Takođe, jedan od ključnih zadataka pred Ministarstvom pravde je i raspoređivanje prvih vraćenih sudija i tužilaca na radna mesta, što bi trebalo da počne 22. septembra, dok će ostali biti raspoređeni posle odluka Ustavnog suda o njihovim ustavnim žalbama na odluke Visokog saveta sudstva.

Politika

strana 1 od 8294 idi na stranu