"Masovna zapošljavanja su cunami"

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da masovna zapošljavanja u novosadskim JKP, izvršena u poslednjih desetak dana, predstavljaju pravi „cunami“

Izvor: Tanjug

Nedelja, 16.09.2012.

13:41

Default images

On je dodao da ona prete da potpuno sruše javno-komunalni sistem grada.

"Zapanjujući je podatak, ukoliko je tačan, da je u poslednjih nekoliko dana ukupan broj zaposlenih u javnim i javno-komunalnim preduzećima povećan za deset odsto“, rekao je Vučević, napominjujući da je nemoguće da nema u "najmanju ruku političke, ali i druge odgovornosti" onih koji su to dozvolili.

"Bojim se da ćemo, kada dobijemo izveštaje od svih gradskih javno komunalnih preduzeća, videti da je to zapošljavanje bilo i masovnije nego što su i mediji i dojučerašnja opozicija, a današnja vlast u gradu i pretpostavljali“, rekao je Vučević u intervjuu Tanjugu.

Gradonačelnik Novog Sada ne isključuje mogućnost da će deo sredstava iz budžeta grada biti utrošen na rešavanje tog problema, odnosno, na plaćanje otpremnina.

"To nije i ne može biti odgovornost novog gradonačelnika i Gradskog veća, već onih koji su to dozvolili“, istakao je Vučević.

On je ukazao i na još jedan problem evidentiran, kako je rekao, u poslednjih desetak dana vladavine bivše vlasti, a na osnovu informacija koje je dobio po preuzimanju dužnosti , a to je uplaćivanje "nekoliko desetina miliona dinara“ sa računa JKP nekim privatnim firmama i to, kako je rekao, baš u momentu kada je dolazilo do promene vlasti u gradu.

Govoreći o jednom od najozbiljnijih problema koji trenutno ima Novi Sad - tužbi Autotransportnog preduzeća „Vojvodina“, zbog spora oko izgradnje nove i ukidanja stare Međumesne autobuska stanice, Vučević je najavio formiranje komisije koja će ispitati čitav slučaj.

"Formiraćemo komisiju, odnosno stručni tim, od profesora prava i advokata koji će izvršiti analizu tog sudskog predmeta kako bi se napravio predlog rešavanja tog slučaja sa kojim bi se izašlo pred Gradsko veće i Skupštinu grada“, rekao je novosadski gradonačelnik.

On je dodao da je prema informacijama koje je dobio prilikom primopredaje dužnosti gradonačelnika, prvostepeni sudski postupak završen pre par meseci i da ga je grad izgubio, a da je vrednost spora oko 1,3 milijarde dinara, što je jedan od najozbiljnijih udaraca na finansijsku stabilnost grada.

Među najvažnijim i najhitnijim zadacima koji u narednoj nedelji očekuje novu gradsku vlast je obezbeđivanje sredstava za isplatu zarada zaposlenima u JKP.

Vučević je ukazao da predstoji "talas svopšte krize koji nam je namerno servirao prethodni režim“, da je ubeđen i da će dobar deo medija isto tako negativno dočekati svaki njihov potez, ali da je nova vlast u Novom Sadu spremna da preuzme odgovornost i da povuče te teške poteze.

Govoreći o oko šest milijardi dinara za koje je bivši gradonačelnik Igor Pavličić govorio da po odlasku sa vlasti ostavlja na računu grada, Vučević je rekao da je od nadležnih gradskih organa zatražio da mu dostave specifikaciju za šta su sve namenjena ta sredstva.

Sa pokrajinskom administracijom nova gradska vlast imaće korektnu saradnju, smatra Vučević ne očekujući bilo kakve opstrukcije od nje.

"Nadam se da ćemo imati korektan odnos. Naša ruka saradnje je pružena ka pokrajinskoj vladi i bilo bi nenormalno da pokrajinska administracija ne želi da sarađuje sa najvećim gradom u Vojvodini u kome je sedište te iste administracije“, rekao je Vučević.

Vučević je, međutim, istakao da pre svega očekuje podršku od republičke vlade i od nadležnih državnih ministarstava koja, kako je rekao, mogu, i kroz projekte i kroz dovođenje potencijalnih investitora, pomoći Novom Sadu i pokrene razvoj grada.

"Novi Sad se potencijalnim investitorima preporučuje svojim prednostima u odnosu na druge gradove i opštine. On je univerzitetski centar, u njemu je sedište Kliničkog centra Vojvodine, ima tri zdravstvena instituita, sedište je Matice srpske, ima dobar geografski položaj, nalazi se na Dunavu, u podnožju Fruške gore i to su sve prednosti koje imamo i koje moramo mnogo bolje prezentovati nego što je to činjeno do sada“, rekao je Vučević.

Vučević je kazao da je gradonačelnik svih građana Novog Sada, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku, rasnu ili političku pripadnost, ali da neće dati ostavku na mesto predsednika Gradskog odbora SNS, već će zadržati svoju stranačku funkciju koja nije na državnom i nacionalnom nivou, već na na nivou lokalne gradske organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: