Egipat: Policija rasturila protest

Egipatska policija rasturila je demonstracije ispred ambasade SAD u Kairu izazvane spornim filmom, koje su počele pre četiri dana. Jedna osoba poginula.

Izvor: B92

Subota, 15.09.2012.

22:48

Default images

Snage bezbednosti okružile su Trg Tahrir samo nekoliko stotina metara od američke ambasade oformivši kordone. Policajci u civilu hapsili su svakog ko im se učinio sumnjiv i privedeno je nekoliko stotina ljudi, preneo je Rojters.

Egipatska novinska agencija je izvestila da je tokom ove operacije privedeno 220 "izgrednika", a da je za 54 odredjen pritvor.

Trg, poprište prošlogodišnje narodne pobune u kojoj je svgnut predsednik Hosni Mubarak, ostao je prekriven djubretom, a jedno zapaljeno vozilo je potom odvučeno.

Tokom sukoba ispred ambasade poginuo je jedan 35-godišnji muškarac, a policija je koristila suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su na nju bacali kamenice i molotovljeve koktele.

Ovo je prva žrtva u sukobima sa policijom u Egiptu od kako je predsednik Mohamed Morsi ovog leta preuzeo dužnost.

Ukupno 12 demonstranata je poginulo u talasu protesta širom muslimanskog sveta zbog filma "Nevinost muslimana" koji, po njihovom mišljenju, vredja islam i proroka Muhameda, preneo je AP.

Četiri demonstranata su poginula u Tunisu, dva u Sudanu, jedan u Libanu i jedan u Egiptu, dok su u četvrtak u protestima ispred američke ambasade u jemenskoj prestonici Sani život izgubila četiri demonstranta.

Prve žrtve protesta zabeležene su u utorak kada su u napadu demonstranata na konzulat SAD u Bengaziju stradali američki ambasador u Libiji i troje službenika konzulata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: