"Ateisti Srbije" optužuju Vučevića

Novi gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je stupio na dužnost, a "Ateisti Srbije" ga optužuju da je posetom episkopu Irineju prekršio Zakon o diskriminaciji.

Izvor: B92

Subota, 15.09.2012.

11:55

Default images

Ipak, novosadski funkcioneri nisu prvi koji su pre ili posle dolaska na funkciju posetili nekog od lidera Srpske pravoslavne crkve, pa se postavlja pitanje da li se ovakvi susreti mogu shvatati kao mešanje države i crkve.

Sada visoki gradski funkcioneri, Miloš Vučević i Miroslav Parović, posetili su episkopa bačkog Irineja prošle nedelje, dok su još bili u opoziciji. Da li su otišli po blagoslov za rušenje vlasti u Novom Sadu ili su, kako tvrde, samo razgovarali sa vladikom?

"Ja bih bio jako ponosan da sam dobio blagoslov od vladike, ne bih to krio. Nisam išao po blagoslov, išao sam na najnormalniji razgovor. Mislim da je crkva jednostavno uvažila činjenicu da ima političkih procesa koji vode ka formiranju nove većine u skupštini grada. Ne vidim da smo načeli bilo koju temu koja bi ugrozila sekularizam u Srbiji", kaže Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

"Tih dana smo bili svedoci da su bile velike tenzije u gradu Novom Sadu i vladika bački Irinej je, pre svega kao odgovoran čovek, a i kao veliki duhovnik, proslo poželeo da direktno čuje šta se dešava. Takođe, da svojim duhovnim savetima ukaže na to da bi situacija trebalo da se smiri", kaže Miroslav Parović, šef odborničke grupe "Novi Sad odmah".

Ipak, njihov razgovor je zasmetao članovima udruženja "Ateisti Srbije", koji smatraju da je na delu kršenje Zakona o diskriminaciji. Zbog toga su uputili pritužbe poverenici za zaštitu ravnopravnosti i Ustavnom sudu.

"Potpuno je neverovatan postupak da se odlazi kod verskih lidera, i to kod lidera samo jedne verske zajednice, da se traži šta god to bilo - blagoslov ili savet od ljudi koji niti su učestvovali na nekoj od lista, niti su birani, niti mogu sebi da daju autoritet da govore u ime svih građana Novog Sada. Podsećamo da je Novi Sad multikulturalna sredina, možda i najveća u zemlji", kaže Marko Ekmedžić iz udruženja "Ateisti Srbije".

I dok novi novosadski gradonečelnik i šef odborničke grupe "Novi Sad odmah" svoj postupak ne tumače kao mešanje crkve u politički život, Ateisti podsećaju da su i predsednik vlad Ivica Dačić i predsednik Srbije Tomislav Nikolić išli u slične posete patrijarhu Irineju.

"To je jedna vrsta koketiranja kojom želi još malo više da se pojača ta nacionalna crta, što samo po sebi ne bi bilo loše, kada taj isti pokušaj ne bi dovodio onda u pitanje legitimitet iste te vlasti na koju neko želi da dođe ili koju neko osvoji", kaže Žolt Lazar, socilog religije.

Iz kabineta poverenice za zaštitu ravnopravnosti Nevene Petrušić za B92 je potvrđeno da je primljena pritužba udruženja "Ateisti Srbije". Takođe nam je rečeno da je sada u fazi preliminarnog ispitavanja. Tek nakon mišljenja poverenice biće poznato da li se ovakvim posetama prepliću poslovi crkve i države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: