Ima li piromana u Srbiji?

Beograd -- Iza velikih šumskih požara često se krije ljudski faktor, ali razlog nije zadovoljstvo počinioca već uglavnom interes, piše Politika.

Izvor: Politika
Podeli

Tokom leta na izmaku objavljivane su informacije o otkrivanju piromana koji su potpaljivali šumske požare u državama juga Evrope.

Posebno zanimljiva je bila vest iz Hrvatske da je pilot „kanadera” u okolini Zadra, pred samo izbacivanje „vodene bombe”, iza vatrogasaca koji su gasili obode požara primetio čoveka koji ide za njima i potpaljuje vatru.

"U bližoj prošlosti nismo imali klasične piromane, kojima izazivanje požara predstavlja zadovoljstvo kojem se ne mogu odupreti. Jedan slučaj koji bi se donekle mogao podvesti pod takvo ponašanje zabeležen je na području Šapca, gde je jedan maloletnik podmetao požare. Sa druge strane, na poligrafu u našem centru u Kragujevcu otkrili smo osumnjičenog za izazivanje velikog prošlogodišnjeg šumskog požara u mestu Ušće kod Kraljeva što je, kako je rekao, uradio da bi spalio borove za koje je bio uveren da mu „vuku” vodu", kažu u Grupi za kriminalističku psihologiju Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP-a Srbije, čiji pripadnici rade i na „detektoru laži”.

Tekst možete pročitati na sajtu Politike.

Društvo

strana 1 od 6523 idi na stranu