Porodilje ostale bez primanja

Pojedine porodilje u Srbiji već mesec i po nisu dobile naknadu za jul. Nadležno ministarstvo za kašnjenja isplate okrivljuje poslodavce, pišu "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 14.09.2012.

07:47

Default images

Za to mogu da okrive samo svoje poslodavce, jer u Ministarstvu rada i socijalne politike tvrde da se novac za porodiljska bolovanja izdvaja redovno i bez zastoja.

U najtežoj situaciji su porodilje zaposlene u firmama koje kasne ili “zbog besparice” već duže ne isplaćuju zarade zaposlenima.

Iako tako porodilje i bukvalno ostavljaju bez sredstava za život, ti poslodavci, ipak, ne krše propise. Jer, po zakonu, firme su obavezne da im isplaćuju naknade istovremeno kada i plate ostalim zaposlenima. Kasnije, uz dokaz da su uplatili porodiljsko, taj novac refundiraju.

U Ministarstvu rada i socijalne politike “Novostima” je rečeno da se trenutno refundira novac za porodiljske nadoknade za jul i avgust.

"Mi refundiramo novac onako kako pristižu zahtevi i dokazi poslodavaca da su isplatili nadoknade za porodiljsko. A Ministarstvo direktno uplaćuje porodiljske nadoknade samo ženama koje su samostalno zaposlene i nemaju drugih zaposlenih", kaže Milena Antić Janić iz sektora za brigu o porodici u Ministarstvu rada i socijalne politike.

U Ministarstvu kažu da se mesečno za porodiljska bolovanja izdvaja 1,95 milijardi dinara. Lane je ukupno izdvojeno 21,5 milijardi, a projekcija je da će ove godine za porodiljske naknade biti isplaćeno 23,5 milijardi dinara.

"Nadoknadu mesečno prima, u proseku, 35.800 porodilja. To je godišnje ukupno 430.000 isplata", kaže Milena Antić Janić.

Za vreme porodiljskog bolovanja žene primaju prosečnu platu koju su ostvarile za 12 meseci pre odlaska na bolovanje. Porodilje naknadu primaju 12 meseci, a one koje rode treće i svako sledeće dete po 24 meseca. Po zakonu, u slučajevima kada ima problema u razvoju deteta, majke na bolovanju mogu da ostanu do maksimalno pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: