Vučić razgovarao s Vorlikovom

Ambasadorka SAD Meri Vorlik, koja završava svoj mandat u Beogradu, posetila je Skupštinu Srbije i razgovarala s potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 13.09.2012.

17:59

Default images

Tom prilikom Vučić je naglasio da će Vlada Srbije nastaviti da sarađuje sa SAD u cilju daljeg unapređenja odnosa dveju zemalja u svim oblastima.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, na sastanku su razmatrane i mogućnosti daljeg unapređenja ekonomske saradnje i novih američkih investicija u Srbiju.

Ambasadorka Vorlik je istakla da je u prethodne dve i po godine postignuto mnogo u domenu bilateralnih odnosa, kao i u domenu napretka Srbije u procesu evrointegracija, u čemu ima punu podršku SAD.

Vorlikova u oproštajnoj poseti skupštini

Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović primio je ranije danas u oproštajnu posetu američku ambasadorku Meri Vorlik, koja posvećivanje pažnje vladavini prava i reformama pravosudnog sistema, kao i nastavku pregovora i aranžmana sa MMF-om smatra značajnima za evrointegracije Srbije.

"Meri Vorlik se interesovala za predloge zakona koji će se u narednom periodu naći pred Narodnom skupštinom. Poseban interes iskazan je za rebalans budžeta kao i Zakon o javnim nabavkama. Vorlik je naglasila da bi pored pomenutih zakonskih predloga bilo značajno za evropske integracije Srbije da pažnju posvetiti vladavini prava i reformama pravosudnog sistema, odnosno značaju nastavka pregovora i aranžmana sa MMF", navodi se u saopštenju iz Narodne skupštine.

Stefanović je američku ambasadorku obavestio o nekim od rešenja koja se nalaze među merama za prevazilaženje teške ekonomske situacije i budžetskog deficita koji je prethodna vlada ostavila a koji je van okvira zakonom propisanih normi.

"Predsednik Stefanović je ocenio i da je rebalans budžeta neophodan jer su predviđanja u prethodnom budžetu bila nerealna. On je svoju gošću uverio da će parlament koristiti svoja ovlašćenja, što se posebno odnosi na kontrolu izvršne vlasti, ali i na poštovanje institucije
Narodne skupštine, pa će tako bez obzira na hitnost nacrti zakona prolaziti kroz skupštinsku proceduru u okviru koje će nadležni odbori davati svoje ocene zakonskih rešenja", navedeno je u saopštenju.

Predsednik Skupštine Srbije je pokrenuo i pitanje bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji povodom završetka takozvane nadgledane nezavisnosti.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da su napadi na srpski živalj i severno i južno od Ibra poslednjih dana učestali i da su neke izjave vlasti u Prištini razlog za zebnju.

On je Vorlikovoj preneo da će Srbija imati konstruktivni stav u budućim pregovorima s Prištinom i to ilustrovao stavom državnog vrha Srbije da prihvati sporazume koje je u Briselu dogovorila prethodna vlada, među kojima je i onaj o predstavljanju Kosova na međunarodnim skupovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: