"Bez Nemačke nema razvoja Srbije"

Aleksandar Vučić izjavio je, uoči posete Nemačkoj, da je ta država važan politički i ekonomski partner, bez kojeg nema daljeg razvoja Srbije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 09.09.2012.

12:52

Default images

Takođe, Vučić je rekao da se bez Nemačke ne može zamisliti ulazak Srbije u EU.

Poseta, koja će biti realizovana na inicijativu Nemačke, biće, prema Vučićevim rečima, prilika da se razgovara o širokom spektru tema, od Kosova do ekonomske dobiti obeju strana iz ulaganja u srpski energetski sistem, borbe protiv korupcije i svih ključnih političkih pitanja.

"Ova poseta je na veoma visokom nivou, ali time ne možemo da se hvalimo jer to znači i da ćemo imati veoma mnogo obaveza i onoga što ćemo morati da uradimo u narednom periodu", rekao je Vučić novinarima u Čačku.

Vučić i ministarka energetike Zorana Mihajlović potpisaće u ponedeljak u Berlinu Memorandum o razumevanju i strateškom partnerstvu između nemačkog energetskog koncerna RWE i Elektro-privrede Srbije.

Vučić će, između ostalog, tom prilikom razgovarati i sa vicekancelarom i ministrom privrede i tehnologije Filipom Reslerom, sa ministrom za ekonomski razvoj i saradnju Dirkom Nibelom i savetnikom nemačke kancelarke Angele Merkel za spoljnu politiku i bezbednost Kristofom Hojzgenom, državnom sekretarkom u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Emili Haber, a sastanke na najvišem nivou Vučić će imati i u Ministarstvu odbrane Nemačke.

U nemačku prestonicu potpredsednik srpske vlade dolazi u osetljivom trenutku, kada je nemački političar Martin Šulc zatalasao i srpsku i evropsku političku scenu svojom izjavom o priznanju Kosova kao uslovu za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Da li će Vučića u Berlinu dočekati podrška ili diplomatska uzdržanost i da li će konačno biti razjašnjeno šta je Šulc mislio i kakav je redosled poteza u ''lancu'' Kosovo-Srbija-EU, moglo bi da bude jasnije posle susreta sa savetnikom kancelarke Angele Merkel za spoljnu politiku i bezbednost Kristofom Hojzgenom, političarom iz redova njenih demohrišćana, koji se u javnosti ne pojavljuje često, ali čije procene i analize ona uvažava i za koga se kaže da je čovek koji Merkelovoj daje ideje.

Poseta, koja će biti realizovana na inicijativu Nemačke, biće, prema Vučićevim rečima, prilika da se razgovara o širokom spektru tema, od Kosova do ekonomske dobiti obeju strana iz ulaganja u srpski energetski sistem, borbe protiv korupcije i svih ključnih političkih pitanja.

Vučić će, između ostalog, prilikom posete razgovarati i sa vicekancelarom i ministrom privrede i tehnologije Filipom Reslerom, sa ministrom za ekonomski razvoj i saradnju Dirkom Nibelom, sa savetnikom Merkelove za pitanja EU Nikolausom Majerom Landrutom, sa državnom sekretarkom u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Emili Haber, parlamentarnim i državnim sekretarom u Ministarstvu odbrane Kristijanom Šmitom, a sastanke na najvišem nivou Vučić će imati i u Ministarstvu odbrane Nemačke.

Vučićev domaćin u Ministarstvu odbrane, parlamentarni državni sekretar iz redova konzervativne bavarske Hrišćansko-socijalne unije, Šmit, važi za poznavaoca prilika na Balkanu i misije Bundesvera na Kosovu, gde će po šesti put jedan nemački general biti komandant Kfora.

Na berlinskoj agendi potpredsednika vlade Srbije biće i razgovor sa ministrom za privrednu saradnju i razvoj, takođe liberalom, Dirkom Nibelom, čovekom kome srpska politička, ali i privredna scena nije nepoznata i koji se već susretao sa srpskim političarima.

Konačno, stav Berlina prema novoj srpskoj vladi možda se može tumačiti čestitkom kancelarke Merkel premijeru Ivici Dačiću, u kojoj je izrazila nadu da će Srbija nastaviti putem približavanja EU kroz ''normalizaciju susedskih odnosa sa Kosovom'' i reforme, i obećala da će nemačka vlada Srbiju i dalje ''snažno podržavati'' na tom putu.

Posete srpskih političara moćnom Berlinu skoro uvek imaju posebnu političku težinu, značaj i očekivanja, pošto od vesti iz nemačke prestonice, kuda i Brisel često ''baca pogled'' pre donošenja svojih odluka, mnogo toga može da zavisi i u privrednom i političkom životu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

132 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: