Šulc: Uslov za EU priznanje Kosova

Uzajamno priznanje Beograda i Prištine - uslov koji Evropski parlament očekuje za ulazak Srbije u članstvo EU, kaže predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 04.09.2012.

12:31

Default images

Šulc je, nakon razgovora sa predsednikom srpske vlade Ivicom Dačićem, naglasio da su on i predstavnici Evropskog parlamenta s Dačićem razgovarali veoma otvoreno i da "odnosi Srbije i Kosova u sklopu miroljubivog razvoja moraju završiti, kako mi to vidimo, uzajamnim priznavanjem".

"Jasno nam je da sledi još dug put, mnogo prepreka, poput 'fusnote', Evropski parlament neće ulaziti u pojedinosti, jer je to pitanje za diplomate i vlade", predočio je Šulc.

"Naš cilj je da na kraju bude moguće da Srbija može postati članica Evropske unije, uz ispunjavanje svih merila i uspostavljanje miroljubivih, postojanih odnosa između dve zemlje".

Rekavši da je to teško, ali ne i nemoguće, predsednik EP je rekao da predsednik Evropskog saveta Van Rompej i drugi u EU imaju s tim u vezi i "unutrašnji problem, jer neke od naših članica ne priznaju Kosovo, ali Evropska unija kao celina traži od Srbije da prizna Kosovo".

On je rekao i da je u razgovoru s Dačićem bilo reči o reformama, borbi protiv korupcije, ekonomskom razvoju u Srbiji i rastućem problemu nezaposlenosti, pitanju budžeta i dugom spisku problema s kojima se i sama EU sučeljava.

Šulc je poželeo uspehe novoj srpskoj vladi, Srbiji i da "Đoković ponovo pobedi" na Otvorenom prvenstvu SAD u tenisu, odnosno da "najbolji pobedi".

Dačić je zahvalio, kako je rekao, svom prijatelju Martinu koji je, na njegovo veliko zadovoljstvo, predsednik Evropskog parlamenta, institucije koja možda i najviše podržava evropsku budućnost Srbije.

Naglasio je da je čvrsto opredeljenje vlade Srbije da nastavi evropski put i ispunjavanje uslova utvrđenih EU "merilima iz Kopenhagena", tako da Srbija bude činilac mira i stabilnosti u regionu.

Dačić je dodao da to uključuje i rešavanje spornih pitanja između Beograda i Prištine.

Srpski premijer je podvukao i važnost slobode medija i prava nacionalnih manjina, rekavši da ga veoma raduje što su u vladi Srbije i predstavnici nacionalnih manjina.

Šulc, koji je nemački parlamentarac, prvi je evropski političar koji je pomenuo potrebu međusobnog priznanja Beograda i Prištine u procesu priključenja EU. Nije dobro da nam danas, u ovoj fazi procesa evrointegracija, bilo ko postavlja uslov za koji i oni i mi znamo da Srbija ne moze da ispuni, ocenila je za Tanjug potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, reagujući na izjavu predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca.

Predsednik DSS Vojislav Koštunica je izjavio da je izjava Šulca do kraja ogoljena istina da Brisel već četiri godine vodi politiku stvaranja nezavisne države Kosovo i optužio bivšu vlast za saučesništvo u tom "projektu".

Bivši šef pregovaračkog tima Borko Stefanović ocenjuje da "grube poruke" koje danas stižu iz Brisela predstavljaju negativan početak saradnje nove vlasti sa EU.

Todorić: Izjava Šulca najjasnija poruka do sada

Direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić smatra da zaoštravanje retorike nekih zvaničnika EU proističe iz njihovog poimanja političke i ekonomske situacije u Srbiji, odnosno procene da će Beograd u sadašnjim okolnostima lakše popuštati pod pritiscima.

"Ajkule su osetile krv i misle da će Srbija, pošto je u teškoj ekonomskoj situaciji, evropsku pravovernost morati da dokazuje tolerisanjem ovakvih izjava, a onda i ispunjavanja neprijatnih uslova", izjavio je Todorić agenciji Tanjug.

Poruka predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca da se za Srbiju i Kosovo na kraju evropskog puta kao uslov za priključenje EU postavlja pitanje međusobnog priznanja, prema Todorićevim rečima, jeste najeksplicitnija poruka te vrste iz vrha EU, a, ukoliko Srbija ne reaguje, i drugima će biti lakše da nastave sa ovakvim ili još težim izjavama.

"Mi možemo da kažemo da je Evropski parlament nebitna institucija, sa stavovima koji ne obavezuju Savet ministara i države članice i da Šulc ne govori u ime čitave EU, ali to bi bila vrsta zavaravanja i uljuljkivanja, jer dovoljno je da nas uslovljava jedna država članica da bi nas blokirala na putu evrointegracija", rekao je Todorić.

Pozicija Srbije je, kada je reč o evrointegracijama, prema njegovim rečima, veoma teška i novoj vladi će trebati mnogo pameti, manevrisanja i strpljenja kako bi se nosila sa ovakvim i sličnim porukama u budućnosti, a jedini put je, uveren je Todorić, ekonomska konsolidacija i izgradnja Srbije kao kredibilnog partnera EU.

Upitan da li Šulc artikuliše stav čitave EU, iznosi lični stav ili države iz koje dolazi, Todorić je ocenio da je verovatno da su evropski zvaničnici uoči posete premijera Srbije Ivice Dačića usaglasili kakve će poruke poslati.

Simić: Neprijatna vest za novu vladu

Profesor političkih nauka Predrag Simić rekao je da će izjava predsednika Evropskog parlamenta da Srbija treba da prizna Srbiju pred izbor - EU ili Kosovo.

Simić je Tanjugu objasnio da tu izjavu treba shvatiti kao veoma tešku i neprijatnu poruku novom premijeru Srbije Ivici Dačiću.
"Šulc ne istrčava sa izjavama
. On je jedan od vodećih evropskih političara i njegove izjave se ne mogu tek tako odbaciti", objasnio je Simić.

Prema njegovim rečima, takva izjava nije lični stav Šulca, već stav Evropskog parlamenta i, kako je ponovio, to je jedna veoma neprijatna vest za novu Vladu Srbije.

To je kako je istakao, novi "udarac" za Srbiju koja je nedavno pristala da se Kosovo predstavlja i bez fusnote, a da pritom s druge strane Priština nije napravila nikakav kontraustupak.

"Priština je s druge strane donela odluku da srpske vozačke dozvole više ne važe. Ovom izjavom stvoren je neprijatan osećaj da je Srbija priterana uz zid i ta stvar nije nastala preko noći i ne može se preko noći ni rešiti", kazao je Simić.

On tvrdi da su sve to znale i demokrate dok su bile na vlasti, da je to trebalo da imaju u vidu i da rade na rešavanju tog problema.

Janjić: Izjava ohrabrena Dačićevim govorom u Savetu bezbednosti

Izjava predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca jeste politički stav koji izražava većina evropskih parlamentaraca, posebno iz zemalja koje podržavaju nezavisnost Kosova i Metohije, kaže direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

On smatra da su oni ohrabreni govorom premijera Srbije Ivice Dačića na sednici Saveta bezbednosti UN.

"Dačić je izričito rekao da će Srbija raditi na nalaženju konačnog, pravednog i sveobuhvatnog rešenja. Za Šulca i zemlje koje priznaju nezavisnost Kosova konačno i pravedno rešenje je Kosovo u sadašnjim granicama", rekao je Janjić Tanjugu.

On je naglasio da je dobro što je Šulc sada izašao sa takvim stavom, jer bi domaći političari morali da počnu da usaglašavaju svoje stavove oko toga da li Srbiji sada treba da govori o konačnom rešenju pitanja Kosova.

"Mislim da nam to ne treba. Moj komentar je da bi Dačić morao da bude oprezniji u svom govoru, da bi Srbija trebalo da usvoji strategiju koje će se svi pridržavati i da se ne žuri ka konačnim rešenjima, nego da se aktivnom politikom rešavaju kratkoročni problemi", istakao je Janjić.

Prema njegovom mišljenju, "pravi stav prema Kosovu je onaj koji je artikulisala Ketrin Ešton, a on glasi - Srbija se moli da ne uspovara put Kosova ka EU, rešenje u dijalogu treba tražiti bez primene nasilja, treba se koncentrisati na primenu tehničkog dijaloga i uklanjanja bezbednosnih struktura sa severa Kosova i otvoriti pitanje ruda i energenata.

"To su stvari o kojima treba razmišljati i na kojima treba raditi. Ovo o čemu je Šulc govorio je možda problem koji će Srbiju sačekati za 20 godina", ukazao je Janjić.

Pribićević: Šulcova izjava veliko iznenađenje

Izjava predsednika Evropskog parlamenta za nekadašnjeg ambasadora Ognjena Pribićevića predstavlja iznenađenje, a njegova je ocena da će u Beogradu biti veoma loše primljena.

Pribićević smatra da Šulc ne može da govori u ime svih zemalja Unije, jer, kako kaže, unutar same EU, pa i njenog parlamenta, postoje zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

"Mislim da je Šulcova izjava veliko iznenađenje iz više razloga - prvo što dolazi od čoveka koji se nalazi na čelu EP i krajnje je nelogično da neko na takvoj funkciji daje takvu izjavu, zato što je i sam rekao da se unutar EU, a samim tim i EP, nalaze zemlje koje nisu priznale nezavisnost. Samim tim on ne može govoriti u ime svih članica EU, pa ni EP", rekao je Pribićević Tanjugu.

On je dodao da je druga protivrečnost što ta izjava dolazi od čoveka koji pripada Socijaldemokratskoj partiji Nemačke, koja je bar do sada uvek imala nešto iznijansiraniji i blagonakloniji stav prema Srbiji kada je reč o Kosovu i Metohiji u odnosu na Hrišćansko demokratsku uniju.

"Ako Evropa ima nekakve poruke takve sadržine bilo je za očekivati da one dođu od nekoga iz EK ili od samog Vašingtona ili berlinskog Ministarstva spoljnih poslova ili kancelarije Angele Merkel. U tom smislu taj stav je iznenađenje i svakako da će biti jako loše primljen u Beogradu, jer se time postavlja kao uslov svih uslova međusobno priznanje Srbije i Kosova, što Srbija neće biti spremna da uradi", rekao je Pribićević.

Pribićević je ipak napomenuo da izjava Šulca mora biti primljena sa rezervom u smislu šta je on zaista rekao, s obzirom na neke prethodne izjave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

555 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: